Emlékezés Bartók Béla halálának 75. évfordulójára

Szeptember 26-án lesz Bartók Béla halálának 75. évfordulója. „Normális körülmények” között ezen a napon az egész zenei és kutúra szerető világ erre emlékezik.

A pandémia körülményei között a megemlékezésnek sajátos módját választottuk. A nemzetközileg elismert Szent Efrém kórus közönség nélküli koncerten előadja Bartók Férfikarok című művét a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerület Bartók Béla Egyházközségének templomában, Budapesten, a Hőgyes Endre utcában. A kórus műsorszámai mellett Szokolay Dongó Balázs Bartók népdalfeldolgozásokat ad elő.

A koncert előtt Takáts Andrea színművésznő Illyés Gyula Bartók című versét olvassa fel. Bevezetésképpen rövid részlet is elhangzik Bartók Béla emigráció előtti üzenetéből, amelyben kiállt az üldözöttek védelmében, és elutasítja a kirekesztést.

A koncertet a zeneszerző halálának évfordulóján, szeptember 26-án magyar idő szerint 19.15 órakor követhetik élőben a MAZSIKE, a Bálint Ház, a Magyar Unitárius Egyház, a Friends of Hungary Alapítvány és Budapest Főváros weboldalán.

Emlékezzünk együtt a 20. század legnagyobb zeneszerzőjére!

 

Kirschner Péter

a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke

Videó:  https://www.facebook.com/mazsike1988/videos/836429157133746