Otthon az otthontalanságban - Összefoglaló az ars sacra hetéről

 

Néhány hónapja a főváros közelébe költöztem. Néhány hét múlva pedig idejét éreztem annak is, hogy ellátogassak a Bartók Béla Unitárius Egyházközségbe.

Első közös programunk mindjárt egy hétig tartott. A templomok éjszakájával egybekötött ars sacra programsorozat keretében a ferencvárosi egyházközség igen változatos, gazdag és érdekes programokkal várta nemcsak híveit, hanem minden érdeklődőt.

1 A szakrális művészetek hete szeptember 14 és 22-e között került megrendezésre. Az első estén, szombaton, gyertyagyújtás keretében kapcsolódtunk be a templomok éjszakája elnevezésű kezdeményezéshez, amely ebben az évben szorosan összekapcsolódott az ars sacra programsorozattal. Az estét és a rendezvénysorozatot az Osztováta együttes koncertje kezdte, és több alkalommal is felléptek a templomban.

Ez az esemény alkalmat adott a gyülekezetnek egy másik jeles alkalomra való megemlékezésre is: az unitáriusok 90 éve vannak jelen a Ferencvárosban.

Vasárnap ünnepi istentisztelet keretében nyitottuk meg a „Minden lehetséges annak, aki hisz” elnevezésű kiállítást, Fazakas-Koszta Tibor rendezésében. A kiállítást – mely egészen október végéig megtekinthető az egyházközség templomában – Dr. Feledy Balázs művészettörténész nyitotta meg. Közreműködött még Bánfi József, fagott művész.

A kiállított darabok között olyan kortárs művészek alkotásait tekinthetjük meg, mint Aknay János, Bányai Gizella, Bujdosó Ernő, Dercsényiné Horváth Gabriella, Fazakas-Koszta Tibor, Gál Lehel, Gera Katalin, Lőrincz Ferenc, Nagy Gábor, Nádas Alexandra, Sz. Jánosi Erzsébet, Tuzson-Berczeli Péter, Várhelyi Tímea, Veress Enéh.

A programsorozat következő estéje egy olyan emberé volt, akivel korábban majd’ 10 évig volt szerencsém együtt dolgozni még gyermekként, a Magyar Televíziónak, Füzesgyarmaton. A Bencze Márton szerkesztette Bartók Béla és Szinte Gábor portrék sok érdekességet tartogattak nemcsak azoknak, akik még nem ismerték a hit kontextusából a két művész munkásságát, de nekünk, hittársaink életét és munkásságát ismerő embereknek is.

Jó volt újra találkozni!

Kedden két programra is sor került: délelőtt a ferencvárosi önkormányzat vezetőivel beszélgettünk. Áttekintettük immár 90 esztendős kapcsolatunkat a Ferencvárossal és annak önkormányzatával. Este Bíró Zoltán irodalomtörténész, Felhős Szabolcs főszerkesztő és Szigeti Gábor népfőiskolai önkéntes tartott előadást.

Szerdán a kiállító művészek és Dr. Feledy Balázs részvételével következett a „Szakralitás a kortárs művészetben” című előadás.

Csütörtökön Pávai István népzenekutató és Veres Emese Gyöngyvér néprajzkutató előadásában lehettünk részesei a „Vallási és etnikai identitás konfliktusai a moldvai magyaroknál” című és „Az Unitárius Egyház és a Néprajz” című előadásoknak.

1Ezután a számomra legérdekesebb este következett. Még gyermekkoromban, amikor konfirmálásom után kezembe vettem az Egy az Isten című kiadványt elhatároztam, hogy egyszer ellátogatok az Unitárius Könyvesboltba. Ez sokáig a távolság miatt nem történhetett meg. Amikor ez az akadály megszűnt, akkor egy másik problémába ütköztem: már nem létezett az intézmény.

Most a szombati „Volt egyszer egy Unitárius Könyvesbolt” elnevezésű programponton kaphattam mégis betekintést a bolt szellemiségébe, életébe, munkásságába. Egy élmény volt.

Vasárnap ugyancsak ünnepi Istentisztelet keretében zártuk le ezt az igencsak mozgalmas hetet, szomorúan véve tudomásul a meghirdetett koncert elmaradását, mivel a zenész művésztestvér nem érkezett haza sikeres Japánban tartott koncertsorozatukból.

Mindenki számára izgalmas, élmény teli, szórakoztató héten vagyunk túl. Különös nyomott hagyott bennem ez a rendezvénysorozat: minden nap, amikor beléptem a templomban felidéztem magamban azt a napot, amikor első ízben léptem unitárius templomba még odahaza, Füzesgyarmaton.

Úgy érzem, otthont találtam otthontalanságomban. Otthont, ahol érezhet, szerethet a szív, csodákat láthat a szem, és gondolkodhat, szárnyalhat az elme, az értelem.

 

Csordás Gergő