2021

 

   

Felházi Ágnes Judit, DLA, festőművész, adjunktus, képzőművészeti kiállítása

2021. szeptember 5. | 10:00 óra
Bartók Béla Unitárius templom
1092 Budapest, Hőgyes Endre utca 3. | térkép
2021. szeptember 5. vasárnap 10:00 óra
Szószéki szolgálatot végzi: Léta Sándor a Bartók Béla Egyházközség lelkésze
 
10:30 kiállítás megnyitója a templomban
Istentisztelettel egybekötött képzőművészeti kiállítás.
 
Kiállító: Felházi Ágnes Judit, DLA, festőművész, adjunktus SZTE, JGYPK, Rajz-művészettörténet Tanszék
A templomi kiállítást megnyitja: Dr. Feledy Balázs művészettörténész
Zenei közreműködő: Jenei Erzsébet hárfaművész
 
Kiállítás megtekinthető: 2021. október 15-ig.
 
Támogató: Budapest Főváros IX. kerület, Ferencváros Önkormányzat


Fényképalbum
https://photos.google.com/share/AF1QipMLQccXcbvrd9hYB9VqYD
gc_eaNdL24Rd5XOsQFHHxElFQjxXVslvhIjV98ehYz8A?key=N3YzSTlNMnhRdjN1ZnNPZjY2X1IwQlAxUVU5d0tn


Videó

Felházi Ágnes
   
   

Kósa Klára és Simon Ilona: Lelkünk virágai című előadása

2021. szeptember 8. | 18:00 óra
Bartók Béla Unitárius templom

1092 Budapest, Hőgyes Endre utca 3. | térkép

2021. Szeptember 8-án szerda este 18 órától a Budapesti Bartók Béla Unitárius Egyházközség Templomában (IX. kerület, Hőgyes Endre utca 3., belső udvarról nyílik) tartunk nyilvános gyülekezeti önképzőkört Kósa Klára keramikus, a Népművészet Mestere, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, és Simon Ilona, könyvtervező művész, részvételével.
Közös alkalmi tárlatuk címe: Lelkünk virágai.


Összefoglaló szeptember 8

Kedves Érdeklődők!

     Idén két Ars Sacra esemény helyszíne volt templomunk és gyülekezeti termünk. Ezeknek köszönhetően azok, akik úgy döntöttek, hogy ellátogatnak hozzánk. két feledhetetlen élménnyel gazdagodtak. A szeptember 5-e vasárnapi istentisztelet keretében felfedezhették Felházi Ágnes „kékellő derűt” árasztó festményeit, melyek október 15-ig díszítik a falakat. A kék szín üzenete egyik mai, szerda esti, előadónk, Kósa Klára keramikus, szerint: „Aki a kéket szereti: szorgalmas, hűséges, megbízható! A kék a bizalom és a kapcsolatépítés jelképe.”

 2021

     A szeptember 8-ai nyilvános önképzőköri összejövetelünk keretében az ő agyagba álmodott, valamint Simon Ilona könyvtervező papírba álmodott alkotásait, lelkük virágait, csodálhattuk meg a művészek aktív jelenlétében. Ezek között mindenki találhat olyat, amivel megörvendeztetheti szeretteit vagy saját magát. Az alábbi honlapokon további információkat lehet szerezni e két elhívatott alkotóművész életéről, hitvallásáról, a velük történő kapcsolatfelvétel módjáról.

http://www.simonilona.hu/cv/

https://www.kosareneszansz.hu/kosa-reneszansz/

     Náluk alkalmasabbakat nem is találhattunk volna az „ajándékozás” értékének megünneplésére. Klára a „királyi ajándékok” készítésének nagymestere, a jelképek kiváló ismerője és lenyűgöző előadó. A zongora tetején elhelyezett alkotásai ízelítőt adtak tökéletes technikai tudásából, stílusérzékéből és az egyetemes zsidó-keresztény hagyományokban gyökerező, lélekemelő témaválasztásaiból. Az Édenkert ábrázolása engem különösen megragadott. Hozzánk hasonlóan, ő is szereti az erdélyi Reményik Sándor verseit, és gyakran választ mottót tőle. Például Jelek című költeményének néhány sorát:

Jelek, jelek.
Ember embernek adhat egyebet?

S a jelek mögött egy egész világ van,
Mindentől elrekesztve, önmagában.


     Ilona egy nagylelkű ajándékozó, aki erre az alkalomra sem jött üres kézzel, hanem személyünkre szabott kézműves könyvekkel lepett meg minket: Lelkészünket az unitárius himnusznak nevezett 214. számú énekünk tipográfiai megjelenítésével, engem pedig a 23. zsoltár madarakkal és míves iniciálékkal ékesített részletével. Felkészültségére jellemző, hogy az általa feldolgozott mintát templomunk első padsorának színes fafaragása ihlette. Névadónkról, Bartók Béláról, sem feledkezett meg, és a kopjafák melletti fejszobra elé többrétegű talppal ellátott piros színű papucskönyvet helyezett, mintegy tisztelgésként a zeneszerző számos tánckompozíciója előtt. Az úrasztalán akkurátusan felsorakoztatott, magyarázó feliratokkal ellátott, művészkönyvei közül különösen elbűvölt a díjnyertes Angyalok útja és Assisi Szent Ferenc Naphimnusza. Na és egy merített papírlapokból összefűzött pillekönnyű gyönyörűség. Az ünnepi hangulathoz a magam részéről könyvjelzőként használható ima-ajándékokkal járultam hozzá, melyeket a padokon helyeztem el az énekeskönyvek bal, szív felőli, oldalán. Bárki magával vihette és viheti a jövőben is, mondogathatja, énekelgetheti, és megőrizheti őket e különleges est, annak vendégei, közönsége és szervezője, emlékére.

  2020 

                                                                                 Chehadé-Boér Judit

                                                                                    BBUE  szervező   

Ars Sacra