Húsvéti körlevél és fontos tudnivalók

Kedves Testvéreink!

Az alábbi levél a húsvéti ünnepkörrel kapcsolatos tudnivalókat tartalmazza. A Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerületének lelkészei egységesen igazodnak a kolozsvári Főhatósági operatív testület ajánlását figyelembe véve.

 A koronavírus-járvány nem teszi lehetővé, hogy Húsvét ünnepe alkalmával személyes részvételű ünnepi istentiszteleteket tartsunk. Bár nincs lehetőségünk templomainkban a megszokott módon hálát adni Istennek azért, hogy megadta számunkra ez újabb ünnepi alkalmat, mégis keressük annak a módját, hogy családi otthonainkban méltóképpen megüljük vallásos életünk e fontos pillanatait.
 
Nagyhéti áhítatokat tartok és a videofelvételeket megosztom egyházközségünk honlapján: http://missziohaz.hu
 
Húsvét 1. napján
A MUEME püspöki helynöke és lelkészei az unitárius közösség és egység megélésének szándékával csatlakoznak az egyetemes egyházi kezdeményezéshez, hogy húsvét ünnepén lélekben együtt ünnepeljünk. Ezért kérjük gyülekezeti közösségeinket és pártoló tagjainkat, hogy együtt csatlakozzunk magyarországi idő szerint 10 órától a kolozsvári belvárosi unitárius templomból élőben közvetített ünnepi istentisztelethez a Magyarországi Unitárius Egyházkerület, vagy a saját gyülekezetünk Facebook-oldalán. Az ünnepi istentiszteleten főtisztelendő Bálint Benczédi Ferenc püspök prédikál, úrvacsorai ágendát Rácz Norbert Zsolt helyi lelkész mond.
 
A személyes részvételű istentiszteletek hiánya ellehetetleníti a hagyományos módon történő úrvacsoravételt. Mindazonáltal testvéreinket arra buzdítjuk, hogy otthonaikban éljenek a Jézus életére, tanítására és halálára emlékeztető jegyekkel, az alábbi útmutató szerint:
·         Készüljünk mind lelkileg, mind ruházatunk által a pillanat ünnepi jellegére. Jó előre terítsük meg az asztalt, helyezzünk rá egy díszesebb poharat, amit töltsünk meg borral, és szalvétával/kendővel takarjunk le.
·         A kenyeret vágjuk fel kockákra, helyezzük egy szebb lapostányérra vagy tálcára, és szintén takarjunk le.
·         Énekeljünk és imádkozzunk a szertartást végzővel, majd amikor ő magához vette a jegyeket, mi is vegyünk egy kocka kenyeret, fogyasszuk el, majd igyunk rá egy korty bort. Az úrvacsoravétel után imádkozzunk.
·         A felnőtt családtagok osszanak egymásnak úrvacsorát.
·         Amennyiben a család nem a meghatározott istentiszteleti időben veszi magához az úrvacsorát, akkor – a fentiek szerint – készítsék elő a helyszínt, majd mondjanak el egy imát, valamint a Miatyánkot. Ezután olvassák fel a Bibliából a szereztetési igéket, a következők szerint: Azon az éjszakán, amelyen elárultatott – a tanítványokkal elfogyasztott ünnepi vacsora után – Jézus „… vette a kenyeret, hálát adott, megtörte és e szavakkal adta nekik: Ez az én testem, amely tiérettetek adatik: ezt cselekedjétek az én emlékezetemre. Hasonlóképpen vette a poharat is, miután megvacsoráztak és ezt mondta: E pohár az új szövetség az én vérem által, amely tiérettetek ontatik ki.” (Lukács evangéliuma 22. fejezetének 19–20. verse). Éljenek a fentiek szerint a két jeggyel, majd újra imádkozzanak. Valamelyik felnőtt személy kérjen áldást.
·         Amennyiben valaki egyedül él, a fentiek szerint készítse elő az úrvacsorát, majd ugyancsak a fentebb leírtak alapján éljen az úrvacsorai jegyekkel.
 
Húsvét 2. napján minden lelkész saját ünnepi beszéddel jelentkezik a megszokott internetes felületen.
 
A saját beszédem videofelvételét vasárnap délután küldöm emailben. Megtekinthető lesz a http://missziohaz.hu honlapunkon, és az egyházközség  facebook oldalán: https://www.facebook.com/Bartók-Béla-Unitárius-Egyházközség-Budapest-443831082357922/ 
Isten áldása legyen az ünnepre való készülésünkön! Ő segítsen minket gondviselő szeretetével, hogy e nehéz időkben is hitet és erőt találjunk az őszinte ünnepszenteléshez!
Tisztelettel és szeretettel:
Léta Sándor
lelkész

 

 Központi egyházközségi honlap:

http://missziohaz.hu/

Virágvasárnap: https://youtu.be/WFGBombOfqs 

Vasárnap: https://youtu.be/Edg5BlyZryY 

Hétfő: https://youtu.be/V26L-niTw8U 

Kedd: https://youtu.be/0IaynaHwrlo  

Szerda:  https://youtu.be/Dox-FQRNWBs  

Csütörtök:  https://youtu.be/3vzsTGRqZhA

Nagypéntek: https://youtu.be/PlOSEQyDC50

Nagyszombat:  https://youtu.be/VxYLvW2Swcc

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.