Önképzőkör július 8-i összefoglalója

Kedves Önképzőkörösök és Barátaink!

Nagyon köszönöm, hogy ilyen szép számmal megjelentetek karantén utáni első „élő” összejövetelünkön, és nemcsak megjelentetek, hanem aktív figyelemmel, részvétellel, jókedvvel, finom enni-innivalókkal járultatok hozzá találkozónk sikeréhez.

Flóra-ünnepünk díszvendége és előadója, Kovács Péter Károly, hálás leszármazottként és lelkes családkutatóként, megismertetett minket egy tehetségekben gazdag, inkább maradandó szellemi, kulturális, tudományos, irodalmi, intézményi, nemzeti értékeket mint birtokokat gyarapítani szándékozó  történelmi famíliával, a leveldi Kozmákkal, melyből a mi Flóránk is származik. Lassú, halk, szakadozott, bensőséges stílusú, ugyanakkor mély elkötelezettségről tanúskodó visszaemlékezését, a leszármazottak által gondosan begyűjtött, megőrzött és befogadókra váró írott és képes dokumentumtömeg egy kis szeletének bemutatását nagy érdeklődéssel hallgattuk, és hallgattuk volna még tovább , azonban időkorlátok közé voltunk szorítva, és szellemi befogadóképességünknek is elértük a határát.  Péter olyan kedves volt, hogy írásban is összefoglalta előadásának a lényeget, elküldött néhány kapcsolódó fotót, mely anyagot én takarosan elrendeztem, rövidítettem vagy kiegészítettem, és most elétek tárok. Így bizonyára jobban rögződnek bennünk a hallottak.

Az általa küldött fotók között szomorúan fedeztem fel Perczel Ferenc (és Kozma Flóra valamint a lányaik) elgazosodott sírját. 2015 őszén jártunk ott utoljára, és akkor dr. Antal Idának és társnőinek köszönhetően egy külsőleg rendezett, virágokkal beültetett sír ingadozó fekete gránit obeliszkjére helyeztük el koszorúnkat, feliratunkat és kötöttük át fehér szalaggal, emlékező áhítatot tartottunk, majd pedig egy emlékülést a helyi Tavaskert étteremben. Óriási élmény volt, minden pillanatára emlékszem. Öt év elteltével valóban ideje lenne ismét elmenni és emlékezni, ahogy Erika spontán módon javasolta. Előtte azonban rendbe kellene tenni a sírt. Van-e közöttetek vállalkozó szellemű, erre időt és fáradságot szánni tudó, akaró, kocsival rendelkező ember? A magam részéről kész vagyok a feladat kertészeti részének elvégzésére. Várom a társakat, mert „egyedül nem megy”.

Most pedig olvassátok figyelemmel, és nézegessétek kedvetekre az alábbi „képes krónikát” (csatolva is küldöm):

                                                                                                 Chehadé-Boér Judit

                                                                            a Bartók Béla Gyülekezet önképzőköri felelőse

                                                                                              vonalas telefon: 405 0804

                                                                                                mobil telefon: 70 2814680

 

Melléklet letöltése:  A_leveldi_Kozmak

 

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.