Ars Sacra 2021.

Összefoglaló szeptember 8

Kedves Érdeklődők!

Idén két Ars Sacra esemény helyszíne volt templomunk és gyülekezeti termünk. Ezeknek köszönhetően azok, akik úgy döntöttek, hogy ellátogatnak hozzánk. két feledhetetlen élménnyel gazdagodtak. A szeptember 5-e vasárnapi istentisztelet keretében felfedezhették Felházi Ágnes „kékellő derűt” árasztó festményeit, melyek október 15-ig díszítik a falakat. A kék szín üzenete egyik mai, szerda esti, előadónk, Kósa Klára keramikus, szerint: „Aki a kéket szereti: szorgalmas, hűséges, megbízható! A kék a bizalom és a kapcsolatépítés jelképe.”

A szeptember 8-ai nyilvános önképzőköri összejövetelünk keretében az ő agyagba álmodott, valamint Simon Ilona könyvtervező papírba álmodott alkotásait, lelkük virágait, csodálhattuk meg a művészek aktív jelenlétében. Ezek között mindenki találhat olyat, amivel megörvendeztetheti szeretteit vagy saját magát. Az alábbi honlapokon további információkat lehet szerezni e két elhívatott alkotóművész életéről, hitvallásáról, a velük történő kapcsolatfelvétel módjáról.

http://www.simonilona.hu/cv/

https://www.kosareneszansz.hu/kosa-reneszansz/

Náluk alkalmasabbakat nem is találhattunk volna az „ajándékozás” értékének megünneplésére. Klára a „királyi ajándékok” készítésének nagymestere, a jelképek kiváló ismerője és lenyűgöző előadó. A zongora tetején elhelyezett alkotásai ízelítőt adtak tökéletes technikai tudásából, stílusérzékéből és az egyetemes zsidó-keresztény hagyományokban gyökerező, lélekemelő témaválasztásaiból. Az Édenkert ábrázolása engem különösen megragadott. Hozzánk hasonlóan, ő is szereti az erdélyi Reményik Sándor verseit, és gyakran választ mottót tőle. Például Jelek című költeményének néhány sorát:

Jelek, jelek.
Ember embernek adhat egyebet?

S a jelek mögött egy egész világ van,
Mindentől elrekesztve, önmagában.

Ilona egy nagylelkű ajándékozó, aki erre az alkalomra sem jött üres kézzel, hanem személyünkre szabott kézműves könyvekkel lepett meg minket: Lelkészünket az unitárius himnusznak nevezett 214. számú énekünk tipográfiai megjelenítésével, engem pedig a 23. zsoltár madarakkal és míves iniciálékkal ékesített részletével. Felkészültségére jellemző, hogy az általa feldolgozott mintát templomunk első padsorának színes fafaragása ihlette. Névadónkról, Bartók Béláról, sem feledkezett meg, és a kopjafák melletti fejszobra elé többrétegű talppal ellátott piros színű papucskönyvet helyezett, mintegy tisztelgésként a zeneszerző számos tánckompozíciója előtt. Az úrasztalán akkurátusan felsorakoztatott, magyarázó feliratokkal ellátott, művészkönyvei közül különösen elbűvölt a díjnyertes Angyalok útja és Assisi Szent Ferenc Naphimnusza. Na és egy merített papírlapokból összefűzött pillekönnyű gyönyörűség. Az ünnepi hangulathoz a magam részéről könyvjelzőként használható ima-ajándékokkal járultam hozzá, melyeket a padokon helyeztem el az énekeskönyvek bal, szív felőli, oldalán. Bárki magával vihette és viheti a jövőben is, mondogathatja, énekelgetheti, és megőrizheti őket e különleges est, annak vendégei, közönsége és szervezője, emlékére.

Chehadé-Boér Judit

BBUE  szervező

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.