Rákos utca 3.

Bp. IX. Rákos utca 3.

Nemecsek-lakás:
A regény szerint a Rákos utca 3. szám alatt, többlakásos földszintes épületben lakott Nemecsek András szabó és családja.
„A követség pedig sietve masírozott a Rákos utca felé. Az előtt a ház előtt, amelyben Nemecsek lakott, megállottak. A kapuban állt egy kislány, attól megkérdezték:
– Lakik itt a házban bizonyos Nemecsek?
– Igen – mondta a kislány, és odavezette őket a szegényes földszinti lakáshoz, melyben Nemecsek lakott. Az ajtó mellett kis, kékre mázolt pléhtábla volt, ezzel a felírással: Nemecsek András szabó”.
(Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk, részlet)
*
Ma ez a Hőgyes Endre utca, régen a Rákos patak töltésén végig húzódó cselédsor utcája. Akkor még nem állt az Iparművészeti Múzeum gyönyörű épülete, mely 1896-ra, az Ezredéves Kiállításra készült el.
„A Bp. IX. Rákos u. 3. számú földszintes ház 1885–1898-ig „itt guggolt ijedten a föld alatt kanyargó Rákos árok felett, s nem múlt el nyomtalanul. Tulajdonosai a neves Alszeghy színészcsalád kiskorú gyermekei …voltak, özv. Alszeghy szül. Büchner Teréz gondnoksága alatt…”
(Balogh Éva, Adalékok a Belső Ferencváros történetéhez, Budapesti Városszépítő Egyesület, 1986.)
A Hőgyes Endre utca 3. szám alatt Unitárius Templom található.
————————————

2016. szeptember 21. szerda 18:00 óra

„ A múltunk megbecsülése – jövőnk záloga”  

Nemecsek Ernő emléktáblájának avatása, regénybeli lakóházánál, a Ferencvárosi Önkormányzat és a Bartók Béla Unitárius Egyházközség támogatásával.  Beszédet mondott dr. Bácskai János polgármester.

TERV:

Megvalósulás:

dr. Kulpinszky Eleonóra kerületi képviselő

dr. Bácskai János polgármester

Léta Sándor lelkész

Még több fotó a Ferencváros honlapján!

http://www.ferencvaros.hu/index0.php?name=hir_160921_NemecsekEmlektabla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.