Önképzőkör május 10-én – Táplálkozás​: a fehérjék, táplálékallergiák, és a táplálékban előforduló káros anyagok

2017. május 10-én, szerdán 18 órai kezdettel tartja Nőegyletünk ez évi harmadik Önképzőkörét, melynek témája  a​  “Táplálkozás​:  a fehérjék, táplálékallergiák, és a táplálékban előforduló káros anyagok” – ​az ​ előadó​nk​  Maróthyné dr. Tóth Erzsébet egyetemi oktat​ó​.

Szemelvények az előadásból:

Mire jók a vitaminok, mi történik a hiányuk esetén?

A vitaminok az élőlény számára fontos, kis szerves molekulák, amik kis mennyiségben szükségesek, és a szervezet nem tudja szintetizálni őket. Bár a vitaminokat csak a XX. sz. első felében izolálták, hiányállapotukból eredő betegségek régebbről ismertek.

Vitamin           Hiányának tünetei mikor jelentkeztek?

A                     farkasvakság ókortól napjainkig a szegények között, főleg trópusokon

C                     skorbut a hosszú hajóutakon XVI. sz.-tól kezdve, parasztok között sosem volt

D                      angolkór a szmogos nagyvárosokban az ipari forradalom idején, trópusokon soha, mert képződik is bennünk a Nap UV-sugarai hatására

B1 (tiamin)       beri-beri a XIX. sz. végén a fehér kenyér elterjedésekor

B12 (kobalamin)          idegrendszeri tünetek és vérszegénység (anémia) a vegetáriánusok között régóta van, Indiában súlyos gond a vegán nők gyerekében

B9 (folát)          csak finomított cukrot és kenyeret fogyasztó, nyers növényt nem evő öregekben kb. a XX. sz. óta, állapotos nőkben manapság is

Az A- és D-vitamin származékai specifikus fehérjereceptorhoz kötődnek, a komplex a DNS megfelelő részéhez kötődve serkenti sok-sok fehérje génjének átírását, vagyis bizonyos fehérjék mennyiségét fokozza. A D-vitamin más hormonokkal együtt szabályozza a kalciumszintet és a csont ásványanyag-tartalmát [hidroxiapatit = Ca10(PO4)6(OH)2]. Az A-vitamin származéka érzékeli a fénysugarakat a szemben, tehát a látáshoz nélkülözhetetlen. Az E-vitaminnak lipidszintézist és gyulladást csökkentő hatása van, valamint a C-vitaminnal együtt antioxidáns. C-vitamin kell a vas felszívódásához, a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, a kollagén szintéziséhez. Hiánya a skorbut, melyben vashiányos anemia (az oxigénszállító vörösvértestek hiánya) miatti gyengeség, kollagénhiány miatti bőrsérülések és fogkihullás a tünetek. A K- és minden B-vitamin enzimek aktív centrumában részt vesz a kémiai reakciók gyorsításában. A K-vitamin a véralvadási és csontfehérjék képződéséhez szükséges. Helytelenül vérhígítónak becézik a K-vitamin antagonistáját, pl. a Syncumar gyógyszert, mely gátolja a véralvadást. A B1,2,3,5,7,9,12 és C-vitaminok vízoldékonyak, a felesleg a vesével kiürül, az A, D, E, K-vitaminok pedig zsíroldékonyak, utóbbiak gyógyszerként túladagolhatók. A májban sok vitamin tárolódik: több évre való B12 (kobalamin), sok folsav (B9), retinil-észter (A), piridoxál (B6). Bármilyen vitaminhiány táplálékkal való rendezésének leggyorsabb módja a friss zöldség és gyümölcs májjal való fogyasztása. Majdnem minden vitamin hőérzékeny, főzéskor, sütéskor, tároláskor elbomlik. Ezért célszerű minden növényt, amit lehet nyersen enni, amit pedig meg kell főzni, azt kevés vízben, rövid ideig és nem magas hőmérsékleten illik párolni. A levesekben főtt zöldségekben lebomlanak a vitaminok. Az alkoholisták belei rosszul működnek, a vitaminok nem szívódnak fel, súlyos vitaminhiányok lehetségesek.

 

Mit, mikor, hogyan együnk?

  • Minél változatosabban táplálkozzunk, hogy ne legyen hiányállapotunk.
  • Minél több forrásból szerezzük be, hogy szennyezőanyagokat, természetes vegyületeket minél változatosabban
    (növényvédőszer-maradék, antibiotikum, technológiai és csomagolóanyag szennyezés, baktériumok, gombák stb.)
  • Részesítsük előnyben a környékbeli, hazai, szezonális, vagyis minél frissebb táplálékot. A mélyhűtés őrzi meg legjobban a vitaminokat.
  • Kerüljük a magas fruktóztartalmú szirupot, répacukrot, margarint és más, részlegesen hidrogénezett olajat.
  • Együnk minél több nyers növényt, rosttal, vitaminnal, ásványanyaggal, feldolgozás és „finomítás” nélkül.
  • Reggelire érdemes zsírosat enni, tojást, szalonnát, májat, ki mit szeret. Ez serkenti az epesavak termelődését.
  • Tízóraira gyümölcsöt nyersen és magában, mert így tudjuk jól emészteni.
  • Ebédre több fogásos főtt étel a megfelelő. A levesben levő folyadék telít, csakúgy a sok zöldség, húsból kis mennyiség elegendő vagy el is hagyható. Édességet ne együnk utána, az csak álmosít és magasra növeli a vércukorszintet. A táplálék kíméletesen legyen főzve, hogy a vitamintartalma megmaradjon, a sok zsír az ülő életmódúaknak felesleges és káros.
  • Uzsonnára kevés olajosmag jöhet vagy vegyes saláta, de ez az étkezés a tízóraival együtt ki is hagyható.
  • Vacsorára kedvező a müzli és tej vagy joghurt, vagyis a szénhidrát és fehérje kombinációja, mert egyrészt könnyen emésztődik, másrészt álmosságot okoz.
  • A falatot jól meg kell rágni, így összetörnek, és könnyen emészthetővé válnak a rostok, és a sok nyál hígítja a béltartalmat. Lassan, az evésre odafigyelve, az ízeket, zamatokat értékelve érdemes táplálkozni, akkor éltet, és kevésbé hízlal, mert hamarabb eltelünk, már megindul az emésztés és felszívódás, csökken az étvágy. Egy másik trükk, hogy kisebb adagot tegyünk a tányérunkra. Próbáljunk meg azonos időpontokban étkezni, legalább 2 órával a lefekvés előtt vacsorázzunk.
  • Tanuljunk meg helyesen lélegezni, hogy a tápanyagot elégessük: orron át, a bordáinkat és rekeszizmunkat megmozgatva, hasi légzéssel.

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>