Advent első vasárnapi kézimunka foglalkozás

Kedves önképzőkörös Társaink és érdeklődő Barátaink!
foglalkozas1 foglalkozás2

Amint a mellékelt képek bizonyítják, ráadásként több szempontból is rendhagyó önképzőköri foglalkozást tartottunk november 27-én, Advent első vasárnapján.

Rendhagyó, mert előzetes terveinktől eltérően két helyszínen zajlott. Kezdetben a gyülekezeti terem apró kerek asztalánál tömörültünk, miközben jöttek-mentek, ettek-ittak, beszélgettek körülöttünk az emberek. Előnyt jelentett, hogy sokan odajöttek kíváncsiskodni, akik egyébként még nem ismertek minket. Hátrány volt viszont a szűkös tér és a zaj, ami elnyomta Nyiredy Jutka magyarázó szavait. Ezért amint lehetett, átköltözködtünk a gyermekek hitoktatására és foglalkoztatására fenntartott jóval kisebb de annál nyugalmasabb terembe. Ott aztán komolyan nekiláthattunk a karácsonyi díszek elkészítéséhez. Testtartásunk és arckifejezésünk jól tükrözi, mennyi koncentrációra volt szükségünk az önként és örömmel vállalt feladat elvégzéséhez.

Rendhagyó azért is, mivel szerda helyett vasárnap, este helyett pedig a déli órákban gyűltünk össze. Ennek megfelelően változott a résztvevők összetétele. Törzstagjaink nagy része nem tudott jelen lenni, helyettük azonban újak kapcsolódtak be a közös tevékenységbe.

DSCN0100Nagy örömmel tapasztaltuk a fiatalabb generációk érdeklődését a hagyományos kézimunka iránt. Egy nagymamája által büszkén gardírozott nyolcéves kislány egyaránt kitűnt eszével, versmondásával, ügyességével, talpraesettségével, szerénységével és szívbéli jóságával. Előttünk állt illetve szorgoskodott az utódunk, a jövő egyik reménykeltő nőideálja.

DSCN0094A gimnáziumi korosztályt képviselő három fegyelmezett és mosolygós Grácia keze alól egymás után kerültek ki a szebbnél szebb alkotások. Tudjuk róluk, hogy ezen kívül iskolájuk legjobb növendékei közé tartoznak, és számos egyéb művészi tehetséggel is meg vannak áldva. Hitbuzgalom dolgában sem maradnak el az élvonaltól.

Egy bűbájos fiúcska szintén ott téblábolt körülöttünk, láthatólag egyáltalán nem unatkozott a sok öltögető néni társaságában. Anyukája időnként énekelgetett neki, és bármikor átmehetett hallgatózni a szomszéd helyiségbe, ahol egy okos és bőbeszédű bácsi tartotta szóval az apukáját.

Szóval a férfinem képviselői sem hiányoztak a közelünkből, és készségesen segítettek nekünk a CD-k beállításában. Nekik köszönhetően élvezhettük a munka mellett Dinnyés József adventi énekeit, Bartók vonósnégyesét valamint egy szentföldi zenét.

Közben szép lassan elkészültek a művek, kiürültek az édes-sós sütikkel megrakott tányérok, és szívélyes búcsúzkodások után feloszlott a társaság.

Jó volt, szép volt, mi több igaz is volt.  Szívmelengető emlék lett belőle.

Remélem, jövőre is találunk hasonlóan élménydús rendes vagy rendhagyó alkalmakat az együttlétre.

Csatoltan küldöm a virág fogalmának vallásos szempontú értelmezését, a művészi és tudományos megközelítés után, valamint az alábbi linken kedvenc adventi énekemet Maczkó Mária tolmácsolásában.

https://www.youtube.com/watch?v=iZMa6yh3tMU

Áldott Karácsonyt és Boldog Új Esztendőt kíván szeretettel:

Ch.-B. Judit és a Perczelné Kozma Flóra Nőegylet

http://missziohaz.hu/Noegylet

 

DSCN0086

DSCN0085

DSCN0090

 

 
C. Mi jut eszébe egy elvileg a valóságon, természeten felülemelkedni képes, vallástudósnak (teológusnak) vagy egy egyszerű vallásos embernek a virágról? Legelőször is talán az, hogy önmagán túl valamilyen rejtett tartalmat hordoz, valami misztikus, ezoterikus lényeget. Tehát szimbolikus (jelképes) értelme van. Idézzük 13. századi nyelvemlékünk, az Ómagyar Mária-siralom egy strófáját:

Világ világȧ,
virágnȧk virágȧ,
keserűen kínzatul,
vos szëgekkel veretül!

Kit, mit jelképez vajon a világ világa (világossága), virágnak virága vagyis a legintenzívebb fény és a legszebb virág? Itt természetesen Mária fiát, felekezeti értelmezésben pedig Isten és Ember fiát, Jézus prófétát, a keresztény vallás alapítóját. Ezen túl pedig magát az Életet. „Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet” (János szerinti Evangélium). Az Élet pedig, mint tudjuk, magában hordozza a Halált, mely annak nem ellentéte, hanem logikus befejezése, sőt célja. „A cél halál, az élet küzdelem./ S az ember célja e küzdés maga” (Madách: Az ember tragédiája) Az Élet valójában egy meghatározott időben és térben zajló folyamat, dimenzió, mely a születéssel kezdődik és a halállal ér véget. Ellentéte a földön, érzékelhetőn túli, végtelen szellemi dimenzióban található Halhatatlanság vagy Öröklét, melynek nincsen kezdete, vége, sem pedig meghatározható tere. Tudományosan nem bizonyítható, művészileg csak sejthető, vallásilag azonban kétségtelen létezőnek tekintett állapot (túlvilág), mely szerepel többek között unitárius hitvallásunkban is.

A virág hozzátartozik a temetéshez és a sírokhoz. Az élő virágok az örökéletet (ifjúság, tavasz) jelképezik. Hagyományos halotti virág az évelő, évente újjáéledő krizantém vagy margitvirág. A liliomot erős halál-asszociáció jellemzi, illatának belélegzése is halálos, de csak a 19. századi romantikus mozgalomnak köszönhetően vált a korai, idő előtti halál jelképévé. „Hervadása liliomhullás volt, ártatlanság képe s bánaté” (Vörösmarty: Szép Ilonka)
A liliom a keresztény ábrázolásokon elsősorban Szűz Mária virága (szára Mária isteni elméjét, függő levelei alázatosságát, a fehérség pedig tisztaságát szimbolizálta).
Másik jellegzetes “halál-virág” a rózsa, mely a kereszténység fontos növényi szimbóluma. A középkorban szintén Szűz Mária volt a rosa mystica, a tüske nélküli rózsa, az ártatlanság jelképe.
Néhány itáliai reneszánsz képen a Madonna koporsóján szintén rózsákat ábrázoltak, de a Szüzet és Jézust ábrázoló képeken is megjelentek a rózsák, melyek a halál és a feltámadás rejtett üzenetét hordozták. Ha ezek a rózsák vörösek voltak, akkor egyúttal Jézus mártíromságára és halálára utaltak.

A virág jellegzetesen női szimbólum. A nők hagyományosan a misztériumok (születés-esküvő-halál) közelében tevékenykedtek. Bába, öltöztető, sirató, virrasztó. Mindennek megvolt a rendje, rituáléja, ami ma felborult.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>