Nőegyleti foglalkozás december 2-án 10 órától

December 2-án szombaton délelőtt 10 órai kezdettel Nyiredy Judit textiltervező iparművészünk vezetésével nőegyletünk foglalkozást tart a gyülekezeti termünkben.
Reményeink szerint a templomunk adventi koszorúját is aznap készítenénk el, szeretettel fogadunk fenyőágat, száraz termést vagy egyéb dekorációt. Judittal különböző textilek felhasználásával karácsonyi díszeket készítünk, (maradék) anyagokat is hozhattok.
Szeretettel várunk!

Önképzőkör 2017. november 8-án – Barátunk a számítógép?

Kedves Testvéreim,

nőegyleti Önképzőkörünk következő alkalmát, most szerdán (2017. november 8.) 18:00 órai kezdettel tartjuk a gyülekezeti termünkben.
Előadó​:  Zombori György
Témája:  Barátunk a számítógép?
Avagy számítógépek, Internet, közösségi hálózatok, vírusok, védekezés és minden, ami e kis időbe belefér … közérthetően mindenkinek!
​Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Önképzőkör május 10-én – Táplálkozás​: a fehérjék, táplálékallergiák, és a táplálékban előforduló káros anyagok

2017. május 10-én, szerdán 18 órai kezdettel tartja Nőegyletünk ez évi harmadik Önképzőkörét, melynek témája  a​  “Táplálkozás​:  a fehérjék, táplálékallergiák, és a táplálékban előforduló káros anyagok” – ​az ​ előadó​nk​  Maróthyné dr. Tóth Erzsébet egyetemi oktat​ó​.

Szemelvények az előadásból:

Mire jók a vitaminok, mi történik a hiányuk esetén?

A vitaminok az élőlény számára fontos, kis szerves molekulák, amik kis mennyiségben szükségesek, és a szervezet nem tudja szintetizálni őket. Bár a vitaminokat csak a XX. sz. első felében izolálták, hiányállapotukból eredő betegségek régebbről ismertek.

Vitamin           Hiányának tünetei mikor jelentkeztek?

A                     farkasvakság ókortól napjainkig a szegények között, főleg trópusokon

C                     skorbut a hosszú hajóutakon XVI. sz.-tól kezdve, parasztok között sosem volt

D                      angolkór a szmogos nagyvárosokban az ipari forradalom idején, trópusokon soha, mert képződik is bennünk a Nap UV-sugarai hatására

B1 (tiamin)       beri-beri a XIX. sz. végén a fehér kenyér elterjedésekor

B12 (kobalamin)          idegrendszeri tünetek és vérszegénység (anémia) a vegetáriánusok között régóta van, Indiában súlyos gond a vegán nők gyerekében

B9 (folát)          csak finomított cukrot és kenyeret fogyasztó, nyers növényt nem evő öregekben kb. a XX. sz. óta, állapotos nőkben manapság is

Az A- és D-vitamin származékai specifikus fehérjereceptorhoz kötődnek, a komplex a DNS megfelelő részéhez kötődve serkenti sok-sok fehérje génjének átírását, vagyis bizonyos fehérjék mennyiségét fokozza. A D-vitamin más hormonokkal együtt szabályozza a kalciumszintet és a csont ásványanyag-tartalmát [hidroxiapatit = Ca10(PO4)6(OH)2]. Az A-vitamin származéka érzékeli a fénysugarakat a szemben, tehát a látáshoz nélkülözhetetlen. Az E-vitaminnak lipidszintézist és gyulladást csökkentő hatása van, valamint a C-vitaminnal együtt antioxidáns. C-vitamin kell a vas felszívódásához, a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, a kollagén szintéziséhez. Hiánya a skorbut, melyben vashiányos anemia (az oxigénszállító vörösvértestek hiánya) miatti gyengeség, kollagénhiány miatti bőrsérülések és fogkihullás a tünetek. A K- és minden B-vitamin enzimek aktív centrumában részt vesz a kémiai reakciók gyorsításában. A K-vitamin a véralvadási és csontfehérjék képződéséhez szükséges. Helytelenül vérhígítónak becézik a K-vitamin antagonistáját, pl. a Syncumar gyógyszert, mely gátolja a véralvadást. A B1,2,3,5,7,9,12 és C-vitaminok vízoldékonyak, a felesleg a vesével kiürül, az A, D, E, K-vitaminok pedig zsíroldékonyak, utóbbiak gyógyszerként túladagolhatók. A májban sok vitamin tárolódik: több évre való B12 (kobalamin), sok folsav (B9), retinil-észter (A), piridoxál (B6). Bármilyen vitaminhiány táplálékkal való rendezésének leggyorsabb módja a friss zöldség és gyümölcs májjal való fogyasztása. Majdnem minden vitamin hőérzékeny, főzéskor, sütéskor, tároláskor elbomlik. Ezért célszerű minden növényt, amit lehet nyersen enni, amit pedig meg kell főzni, azt kevés vízben, rövid ideig és nem magas hőmérsékleten illik párolni. A levesekben főtt zöldségekben lebomlanak a vitaminok. Az alkoholisták belei rosszul működnek, a vitaminok nem szívódnak fel, súlyos vitaminhiányok lehetségesek.

 

Mit, mikor, hogyan együnk?

 • Minél változatosabban táplálkozzunk, hogy ne legyen hiányállapotunk.
 • Minél több forrásból szerezzük be, hogy szennyezőanyagokat, természetes vegyületeket minél változatosabban
  (növényvédőszer-maradék, antibiotikum, technológiai és csomagolóanyag szennyezés, baktériumok, gombák stb.)
 • Részesítsük előnyben a környékbeli, hazai, szezonális, vagyis minél frissebb táplálékot. A mélyhűtés őrzi meg legjobban a vitaminokat.
 • Kerüljük a magas fruktóztartalmú szirupot, répacukrot, margarint és más, részlegesen hidrogénezett olajat.
 • Együnk minél több nyers növényt, rosttal, vitaminnal, ásványanyaggal, feldolgozás és „finomítás” nélkül.
 • Reggelire érdemes zsírosat enni, tojást, szalonnát, májat, ki mit szeret. Ez serkenti az epesavak termelődését.
 • Tízóraira gyümölcsöt nyersen és magában, mert így tudjuk jól emészteni.
 • Ebédre több fogásos főtt étel a megfelelő. A levesben levő folyadék telít, csakúgy a sok zöldség, húsból kis mennyiség elegendő vagy el is hagyható. Édességet ne együnk utána, az csak álmosít és magasra növeli a vércukorszintet. A táplálék kíméletesen legyen főzve, hogy a vitamintartalma megmaradjon, a sok zsír az ülő életmódúaknak felesleges és káros.
 • Uzsonnára kevés olajosmag jöhet vagy vegyes saláta, de ez az étkezés a tízóraival együtt ki is hagyható.
 • Vacsorára kedvező a müzli és tej vagy joghurt, vagyis a szénhidrát és fehérje kombinációja, mert egyrészt könnyen emésztődik, másrészt álmosságot okoz.
 • A falatot jól meg kell rágni, így összetörnek, és könnyen emészthetővé válnak a rostok, és a sok nyál hígítja a béltartalmat. Lassan, az evésre odafigyelve, az ízeket, zamatokat értékelve érdemes táplálkozni, akkor éltet, és kevésbé hízlal, mert hamarabb eltelünk, már megindul az emésztés és felszívódás, csökken az étvágy. Egy másik trükk, hogy kisebb adagot tegyünk a tányérunkra. Próbáljunk meg azonos időpontokban étkezni, legalább 2 órával a lefekvés előtt vacsorázzunk.
 • Tanuljunk meg helyesen lélegezni, hogy a tápanyagot elégessük: orron át, a bordáinkat és rekeszizmunkat megmozgatva, hasi légzéssel.

 

Önképzőkör április 12-én – Táplálkozás: egészséges és egészségtelen zsírok (lipidek), az elhízás

2017. április 12-én tartotta Nőegyletünk második Önképzőkörét melynek témája: Táplálkozás: egészséges és egészségtelen zsírok (lipidek), az elhízás címmel, melynek előadója Maróthyné dr. Tóth Erzsébet egyetemi oktató

Szemelvények az előadásból:

Fűszerek tartalma és az alkotórészek haszna

 • Illóolajok: adják a fűszernövények jellemző illatát, ízét, aromáját. Főleg ezeknek köszönhető ételeink, italaink ínycsiklandó illata, kellemes íze. Emésztést segítő szerepük, valamint mikroorganizmusokat pusztító hatásuk figyelemreméltó. A növényi részekből előállított illóolajokból készülnek az illatszerek, fog- és szájápolási cikkeink aromát adó alapanyagai is (kömény, kapor, édeskömény, citromhéj, koriander stb.).
 • A keserű anyagok közös sajátsága a keserű íz. Fokozzák a nyál és a gyomornedv elválasztását, a gyomor- és a bélmozgásokat, serkentik a bélfalban levő nyiroksejteket, amelyeknek fontos szerepük van a fehérjék felszívódásában. A keserű anyagokat már a legrégebbi idők óta használják étvágygerjesztő, emésztést serkentő hatásuk miatt étvágytalanság, renyhe bélműködés, máj- és epezavarok esetében. Keserű tartalmú fűszereink: üröm, kálmos, zsálya stb.
 • A gyanták, balzsamok egyes fák kérgéből folynak ki. Az illóolajokhoz hasonló sajátságú cseppfolyós balzsamok és a szilárd jellegű gyanták sok fűszerben megtalálhatók, és nemcsak gyógyhatásuk van, hanem a fűszerek illatához és jellemző ízéhez is hozzájárulnak.
 • A szervezetben az ásványi anyagok és más anyagok felszívódását segítik a glikozidok. A légutakban fellépő izgalmakat is enyhítik és szabályozzák a szívműködést is. Glikozidokat tartalmaznak például a mustár, a retek, a hagyma, a torma stb. (Vannak erős/mérgező hatású szívglikozidok is: gyűszűvirág, gyöngyvirág stb.)
 • Vitaminok a szervezet zavartalan működéséhez nélkülözhetetlenek, hiányuk betegséget okoz. A szervezet nem tudja előállítani, ezért főleg táplálékkal kell őket a szervezetbe juttatni. Vitamint tartalmazó fűszernövények például: paprika, zeller, petrezselyem, vöröshagyma stb.
 • Az alkaloidok vízben rosszul oldódó, N-tartalmú heterociklusos gyűrűt tartalmazó, különböző szerkezetű vegyületek. A központi idegrendszerre vagy egyéb szervekre erősen hatnak, igen gyakran mérgezőek: bódító, fájdalomcsillapító, izgató stb. hatásúak. (mák, tea, kávé, nadragulya, kinin stb.)
 • A növényi festékanyagok is hozzájárulnak az ételek küllemének, és ezen keresztül étvágygerjesztő hatásának fokozásához. Ismertebb csoportjaik: karotinoidok (sárga, vörös és zöld részekben), klorofill (zöld színanyag), flavonok.

 

Mit lehet tenni az érelmeszesedés ellen?

 • Az erek elágazását nem tudjuk megszüntetni, az áramlás mindig turbulens ott.
 • Lehet csökkenteni az érfalkárosító vegyületek bevitelét a dohányzás, alkohol, mellőzésével, a mérsékelt mennyiségű és kis glikémiás indexű, vagyis elnyújtottan és alacsony vércukorszintet okozó táplálékok bevitelével, és a hirtelen magas vércukorszintet okozó finomított cukor fogyasztásának minimalizálásával.
 • Az összetett szénhidrátok emésztésekor a normál vércukor- és inzulinszint nem fokozza kórosan a lipidek szintézisét. A növényi rostok elnyújtják az emésztést és felszívódást, viszont megkötnek káros anyagokat, fokozzák a bélmozgást, csökkentik a táplálék bélen való áthaladásának idejét.
 • Lehet olyan táplálékot fogyasztani, amelyik antioxidánsokat tartalmaz: az előző felsoroláson kívül vörösbor egy pohár/ nap mennyiségben.
 • Lehet kedvező zsírösszetételű táplálékot enni: a magas E-vitamin és többszörösen telítetlen zsírsavtartalom gátolja a lipidek szintézisét, míg a transz telítetlenek éppen fokozzák, vagyis növelik a vér LDL koleszterinszintjét. A növények nem tartalmaznak koleszterint, hanem helyette fitoszterolokat, amiket a bélhámsejt mind visszaürít a bélüregbe, és a koleszterin sem szívódik fel teljesen. Nem a táplálék koleszterintartalma, hanem a májban való szintézise határozza meg a vér koleszterinszintjét, és ez fokozódik a szénhidrátdús zabálások miatt.
 • Rendszeres testmozgással lehet fokozni a véráramlást, tágítani az ereket, gyorsítani a vérben levő tápanyagoknak, így az LDL-nek is a felvételét a sejtekbe, ott a lebontásukat. A mozgás a has szerveit is masszírozza.
 • Minden a szellemben és a lélekben dől el, tehát ha szeretjük magunkat, Istent, embertársainkat és az élővilágot, akkor kedvezően szabályozzuk az anyagcserénket is, nem lesz érelmeszesedésünk.

Nőegyleti Önképzőkör első alkalma 2017. március 8.

Nőegyletünk idei első önképzőkörét szerdán, március 8-án, Nőnapon tartja 18 és 20 óra között a Hőgyes utca 3. alatti gyülekezeti termünkben Maróthyné dr. Tóth Erzsébet, egyetemi oktató vezetésével, aki táplálkozási szokásainkról fog előadást tartani, és arra kéri a résztvevőket, hogy hozzanak magukkal olyan recepteket, amelyek kevés szénhidrátot (lisztet, cukrot) és több zöldséget vagy gyümölcsöt tartalmaznak, valamint olyan énekeket, amelyek kapcsolódnak a táplálkozáshoz.

önképzőkör március 8 - 3

Szemelvények az előadásból:

A gyomor-béltraktus és a bélflóra egészségének megőrzése érdekében javasolt

 • a gyakori, napi 3-5-szöri rendszeres nyugodt kis étkezés,
 • a megfelelő, de mérsékelt energiabevitel,
 • a finomított szénhidrátok, vörös húsok és zsírok kerülése,
 • a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fokozása,
 • kellő mennyiségű rost- és folyadékbevitel.
 • Emellett fontos tényező a bélmozgásokat serkentő testmozgás is, melynek a stressz-feldolgozásban is szerepe van.
 • Antibiotikumot csak indokolt esetben használjunk, és a kezelést követően pre- és probiotikumokkal (bélflóra speciális táplálékával, ill. bélbaktériumokkal) segítsük a normál bélflóra mielőbbi regenerálódását. Sajnos a növényi táplálék fokozása nem növeli automatikusan a bélflóra fajgazdagságát.
 • Már őseink is tudták, hogy az időszakosan tartott böjt és a székletrendezés, hashajtás segít az egészség megőrzésében. A hetente beiktatott zöldség-gyümölcs napok jótékony hatásúak.

 

Rostszegény táplálék következményei

 • Sok és energiadús táplálék, kevesebb víz, jóllakottságérzet cukor, zsír és fehérje miatt
 • Rossz összetételű bélflóra
 • Elhízás
 • Gyors zabálás, lassú bélmozgás
 • Székrekedés (obstipatio)
 • Erőlködés miatt a bélben kiöblösödés (diverticulum) képződése
 • Hirtelen magas vércukorszint
 • Cukorbetegség esélye nő
 • Magas vérkoleszterinszint, emiatt érelmeszesedés
 • Vastagbéldaganat képződésének nagy valószínűsége


Rostban gazdag
táplálék következményei

 • Kevesebb energiadús táplálék, több ballaszt és víz, jóllakottságérzet térfogat miatt
 • Egészséges bélflóra
 • Normál testalkat
 • Hosszabb rágás, lassabb emésztés, gyorsabb bélmozgás
 • Naponta akár többszöri normál szilárdságú széklet
 • Egészséges bél
 • Cukor lassú felszívódása, alacsony vércukorszint. Diabetes kockázata nem nő,
  terápiásan előnyös
 • Alacsony vérkoleszterinszint
 • Vastagbéldaganat nem képződik
 • Immunrendszerünk stimulálva van a bélben

 

Chehadé-Boér Judit szervező kéri, hogy ez év március 31-vel bezárólag a Flóra-füzetek harmadik számába, mely az Értékeink alcímet fogja viselni, küldjék el tömör írásaikat közlésre azok a gyülekezeti tagok, nők és férfiak, akiknek van mondanivalójuk a témáról. E-mail címe: chehade@t-online.hu

Üdvözlettel:

A Perczelné Kozma Flóra Nőegylet vezetősége

Önképzőkör 2016. október 5-én: Kultúrértékünk, a Tudomány

Kedves Tagtársaink és Barátaink!

A tegnap esti önképzőköri összejövetelünk az összegzés jegyében telt el az ősz virágaival és gyümölcseivel feldíszített asztal körül. Egyik kedves résztvevőnk emlékeztetett rá, hogy ennek ilyenkor van itt az ideje.

Szeptember végén című versében, amit felidéztünk szájról szájra adva annak sorait, Petőfi Sándor már 24 éves korában képes volt, saját személyiségén átszűrve, egységben látni és láttatni a körülötte lévő világot: az évszakok és az életciklusok örök körforgását. Művészi zsenialitásának köszönhetően pedig ezt a közhelynek tűnő igazságot egyedi asszociációs térbe helyezte, varázslatos nyelvi köntösbe öltöztette, megalkotva így a magyar költészet egyik halhatatlan remekét, valamint legszebbnek tartott sorát: „Elhull a virág, eliramlik az élet”

A tudós, aki saját megfigyelései mellett tudósgenerációk hosszú sorának leírásait is figyelembe veszi, tehát összegzi, külső szemlélőként tekint a környezetére, akár egy virágra is. Számára ez egy „szaporodásra módosult korlátolt növekedésű hajtás”, amely számtalan bizonyított és ellenőrizhető részelemből tevődik össze.

Előadónk Maróthyné dr.Tóth Erzsébet pedig, alig túl a negyvenen, tudománytörténeti összegzéssel ajándékozott meg minket a 19. századtól napjainkig. Menet közben kitért a nők egyre erősödő jelenlétére a tudományos életben. Előadása rövidesen teljes egészen megtekinthető lesz honlapunkon. Sok munkával és örömmel begyűjtött termését hálásan fogadtuk. Mivel a rendelkezésünkre álló idő és koncentrálóképességünk fél kilenc körül kimerült, úgy döntöttünk, hogy a vasárnapi istentisztelet után (október 11-én 11 óra tájban) lehetőséget biztosítunk számára témája befejezéséhez. Várjuk, hogy ebből az alkalomból mások is csatlakoznak majd hozzánk.

Maróthyné dr. Tóth Erzsébet előadása! 

70 évhez közeledve, az önképzőköri szervező is az őszi sorozat lezárására (téma: Kultúrértékünk, a vallás) és az elmúlt három év összegzésére készül legközelebbi találkozónkon, melyet egy héttel eltolva, november 9-én, tervezünk megtartani. Előtte részletesebb tájékoztatást küldök az eseményről.

Aztán decemberben még tervezünk egy „bonus” összejövetelt a foltvarrás iránt érdeklődők számára Nyiredy Judit irányítása alatt.

Addig is szeretettel üdvözöl:

Chehadé-Boér Judit, szervező

http://missziohaz.hu/Noegylet

Iskolai közösségeink

Kedves Önképzőkörösök és Érdeklődők!

Májusi összejövetelünk résztvevői megpróbálták távlatban értékelni iskolai közösségeikben szerzett tapasztalataikat. Mindnyájan tudjuk, milyen fontos időszak ez személyiségünk kialakulásában és a társak közé való beilleszkedés (szocializáció) képességének elsajátításában. Ebben a közegben tanuljuk meg vagy nem tanuljuk meg a társas együttélés íratlan szabályait, mely egész további életünkre kihatással van. A jelenlévők többféle iskolatípusról számoltak be: tekintélyelvű, durván fenyítő, szülőkkel együttműködő, játékos, motiváló, odafigyelő, szigorúan számonkérő, képességfejlesztő, teherbírást növelő, anarchikus, nemtörődöm. Az ő idejükben a mai iskolákhoz képest erősebb volt a fegyelem, a pedagógusok iránti tisztelet, több idő jutott az iskolán kívüli szabad tevékenységre, kapcsolatépítésre. Ott alakult ki sok máig tartó barátság.

Tovább olvasom

2016 – Értékek: Közösségi és Kulturális sorozat első része

Új Önképzőköri sorozatot indítottunk 2016-ban – lásd a részleteket:  http://missziohaz.hu/Noegylet/?page_id=872

Az első alkalom összefoglalója:

Genetikai alapú értékek

Kedves önképzőkörös és érdeklődő Társak!

Idei első összejövetelünk végén ismét bebizonyosodott, hogy kisközösségi szinten lehet leghatékonyabban feltárni és tudatosítani problémáinkat és értékeinket, valamint emelni egymás energiaszintjét.

Tovább olvasom