Önképzőköri öszefoglaló június 9.

Kedves Érdeklődők!

Június 9-én este több mint hét hónap kényszerű járványszünet után ismét találkozott nyolc bátor de nem vakmerő ember, hogy saját akaratukból és kedvükre, kiszakítsák magukat a hétköznapok sodrából, és maszkok, álarcok nélkül együtt ünnepeljenek meg két örök értéket, a Hitet és a Hűséget. A hit szárnyakat ad, a hűség pedig lehetővé teszi, hogy gyökereket eresszünk. Goethe szerint ezekre van a legnagyobb szüksége gyermekeinknek, és persze saját magunknak is. Ezen értékek kiemelésére választottam közös éneklésre két Rédiger Géza által jegyzett, megzenésített vagy már kész dallamra fűzött imaverset, a 113. és 97. számúakat. Szerdai témánk ugyanis a 16. századi gyökerekkel rendelkező Rédiger-család volt, melynek tagjai „vallásuk iránti hűségük miatt hagyták el régi hazájukat, Lengyelországot, és vallásuk, egyházuk iránti viszonyukat az ősök magatartása és hite később is alapvetően meghatározta.” (Unitárius Tudástár) A téma feldolgozását, előadását és megbeszélését Hegedűsné Pálfi Csilla vállalta magára, aki férjével, Palival, együtt érkezett összejövetelünkre. Ők ugyanis együtt fedezték fel Fonyódon az ún. Kripta villát, és annak építtetőjét Abrudbányay (Rédiger) Ödönt, mint felekezetünk egy Erdélyből Magyarországra (azon belül is a Dunántúlra) került igen aktív tagját. A személyére és őseire vonatkozó információkat csatolom az érdeklődők számára. Az összejövetelről készült fotók részben megosztásra kerültek nőegyleti honlapunkon Zomboriné Pap Zsófia elnöknek köszönhetően.

https://www.facebook.com/perczelnekozmafloraunitariusnoegylet/

Azt tervezzük, hogy a nyár vagy az ősz folyamán gyülekezeti kirándulást szervezünk felfedezésük színhelyére, melynek részleteit később fogjuk kidolgozni és közzé tenni.

Addig is szeretettel üdvözöl mindnyájatokat a legközelebbi, július 14-én esedékes, Flóra-ünnepünkig.

                                            Chehadé-Boér Judit

                                        BBUE önképzőköri felelős

u.i. Utólag vettük észre, hogy június 9-e a gyógyszerészek napja (Ödön foglalkozása), és hogy 1905-ben ezen a napon temették apját, Régider Géza lelkész költőt. Az időzítés, bár nem volt szándékos, tökéletesre sikeredett.

Előadás:  HPCsilla-eloadas dokumentum letöltése

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>