Az első Béla-ünnepünk

AZ ELSŐ BÉLA-ÜNNEPÜNK

 1651946706900

Ezen a közös záró képen láthatók, a felvételt készítő Zsófin kívül,  azok a kisimult arcú emberek, kettő és nyolcvan év között (plusz egy pocaklakó), akik részesei lehettek hagyományteremtő szándékkal megtartott táncházas Béla-ünnepünknek. Jelenlétükkel betöltötték e rendezvény egyik fontos célját, amennyiben összehozta a különböző generációkat. Szerepel rajta egyházközségünk illusztris névadója is, Bartók Béla, festmény és szobor formájában. Természetesen az ő tiszteletére, az ő emlékének és szellemiségének ápolására, életben tartására gyűltünk össze ennyien 2022. május 7-én délután. Rá emlékezni leginkább tavasszal lehet, hiszen március 25-én született és április 23-án van a névnapja. Ugyanakkor alkalom kínálkozott a meghívott Üsztürü Együttes 30. születésnapjának, valamint a téli és tavaszi születésű résztvevőknek a megünneplésére is. Nem beszélve magáról az 50 éves hungarikum táncház mozgalomról. Ezzel kapcsolatosan nézzétek meg, hogyan szórakoztak ezen az emléknapon Széken, a mozgalom kiinduló pontján!

https://www.facebook.com/ErdelyiHagyomanyokHaza/videos/1176079033245680

1651946753862

Ez a hét ember vállalkozott rá, hogy Bartók Medvetáncának meghallgatása után, a medvetáncoltatás néphagyományához kapcsolódva, és pódiumnak használva gyülekezeti terünket, elcsujogassa” József Attila hasonló című versének hét strófáját, miközben a többiek ritmikusan tapsoltak és brummogták a refrént nagybőgő kísérettel. A magyar urbánus táncház mozgalom egyik „atyjának”, Sebő Ferencnek, a megzenésítésében és Halmos Bélával, Berek Katival közös előadásában meghallgathatjátok az alábbi linkre kattintva.

https://www.youtube.com/watch?v=0DSoLCEtRZg

1651946726889

Következett a világszínvonalon muzsikáló négytagú Üsztürü Együttes bemutatkozása néhány tiszta forrásból származó, lélekvidámító, vérpezsdítő darabbal. Szerény gyülekezeti termünk mintegy varázsütésre átalakult Zeneakadémiává és Hagyományok Házává, ahol ők gyakorta fellépnek.

1651946706926

Aztán táncra perdült a társaság a csupaszív Halmai Krisztina szakszerű irányítása alatt. Egymás után sajátítottuk el az egyre bonyolultabb lépéseket. A fergetegessé fokozódó hangulatban testileg felfrissültünk, lelkileg megújultunk, és elfelejtettük minden gondunkat, bajunkat.

1651946726884

 

 

 

Krisztina megtanította nekünk a Széki köszöntődalt is, melyet zenekari kísérettel fújtunk teli torokból, csillogó szemekkel többször egymás után, és melegség áradt szét a szívünkben. A jövőben ezzel szeretnénk köszönteni ünnepeltjeinket a gyülekezetben. Ezt a szép köszöntőt meghallgatjátok a Csík Zenekar előadásában.

https://www.youtube.com/watch?v=BZv3scqH18M

Végül asztalra raktuk, és egymást kínálgatva jó étvággyal elfogyasztottuk a magunkkal hozott ételeket, italokat, buzgón dicsérve a zenészeket, a néptánc oktatót és a jó Istent, akinek fővédnöksége alatt mindezt megcselekedhettük. Csodálatos délutánt töltöttünk együtt vidáman, szeretetben, egyetértésben, melynek jótékony hatását még sokáig érezni fogjuk.

Uszturu

A rendezvény házigazdái, Sándor, Judit és Csaba, köszönik minden résztvevőnek a vidámító, lazító, feltöltő, gyógyító együttlétet. Volt négy meglepetés vendégünk is, Viktória és Mátyás a Nagy Ignác utcai gyülekezetből, valamint két átmenetileg itt tartózkodó hölgy, anya és lánya, Marosvásárhelyről. Rendezvényünk díszvendége, Benedek Győző, pedig a legényes és a Krisztinával alkotott páros bemutatásán túl, meghívta az egész társaságot ugyanide, ugyanezzel a zenekarral és táncoktatóval az októberben esedékes születésnapjára. A meghívást köszönettel elfogadtuk.

Chehadé-Boér Judit

BBUE szervező

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>