Perczelné Kozma Flóra Nőegylet tevékenysége 2013-ban

„Az unitarizmus embere megmaradt
az Isten képére teremtett embernek
teljes szabad akarattal felruházva,
ki minden jóra és szépre fogékony lévén,
sohasem süllyedhet oly mélyen,
hogy önerejéből fel ne tudjon ismét
 emelkedni és mesterét követni.”

Perczelné Kozma Flóra

Perczelné Kozma Flóra Nőegylet tevékenysége

2013

A Perczelné Kozma Flóra Nőegylet fő céljai: hitélet ápolása, fejlesztése, az egyháztagság elmélyítése; ünnepségek szervezése; idősek látogatása; Magyarországi egyházközségek nőszövetségeivel való együttműködés, a külföldi, főleg az erdélyi unitárius nőszövetségekkel való testvéri kapcsolat elmélyítése és ápolása. A 2006-os megalakulást követően számos programot valósítottunk meg, igazodva a bővülő egyházközség igényeihez.

Az Unitárius, univerzalista és más felekezetű nők második, Marosvásárhelyen megrendezett világtalálkozóján az erdélyiek mellett számos országból voltak résztvevők USA-tól, India, Japánon keresztül Európán belül Angliából, Hollandiából, Csehországból, Skóciából, Belgiumból, Franciaországból, Németországból valamint felolvasták egy kenyai testvérünk előadását, aki nem tudott eljönni. Számos neves előadó és közismert személy tisztelte meg a nagyon színvonalas összejövetelt, amelyről szemelvényeket nemsokára bemutatunk a levetítésre kiválasztott videókon keresztül. Magyarországról 18-an vettünk részt, Budapestről egy tucatnyian.

A konferencia hatására szerveztük meg 2013. április 20-án az első magyarországi unitárius nők országos találkozóját Magyar Unitárius Nőszervezetek – Múlt, jelen és jövő címmel. Célunk az volt, hogy egyrészt megoszthassuk azon élményeinket, amelyet Marosvásárhelyen szereztünk, másrészt elindítsunk valami újat Magyarországon. A Magyar Unitárius Egyház kebelén belül, összehozzuk a magyarországi nőtestvéreket, hogy megismerjük egymást, hogy együtt legyünk, közös élményekben legyen részünk, s egy összefogás kialakításával jobb, nagyobb eredményeket érjünk el. A kiosztott kérdőíveken többek között erre is rákérdezünk, hogyan tovább, merre tovább? A  konferencián résztvevők egy kérdőívet is kitöltöttek, támogatva a megfogalmazott felhívást, hogy a magyarországi nőszövetségek, nőegyletek ezt követően szorosabban fognak együttműködni, rendszeresen találkoznak a  jövőbeli szorosabb együttgondolkozás, együttműködés és tapasztalat-megosztás céljával. A résztvevők közel 90%-a támogatta, hogy alakuljon meg a Magyarországi Unitárius Nők Közössége, amely egy szabad, közvetlen együttműködést jelent a nőszövetségek és a  gyülekezetek tagjai között a kapcsolatok erősítése céljával. A jelenlevők közel 70%-a azt javasolta, hogy évente kétszer, változó helyszíneken, különböző témákról más-más nőszövetség szervezésében rendszeresen összegyűljenek a nőszövetségek tagjai. A  véleményt formálók 20%-a ennél gyakoribb találkozást javasolt, a visszajelzésekkel is megerősítve, hogy a találkozó egy hiányt pótolt, amelyre igény volt, s remélhetőleg ezt követően az egyre gyakoribb összejöveteleknek is méltó helye lesz a nőszövetségi  programok tervezésekor. A konferencián résztvevők több mint tizede már előrelátóan gondolkozva a kérdőíven azt nyilatkozta, hogy létre kell hozni a Magyarországi Unitárius Nőegyletek Szövetségét, tehát már egy önálló szervezet létrehozása is felmerült, kijelölve a jövőbeli utat.

Tekintettel arra, hogy egyházközségünkben sok kisgyermekes család van, a gyermekek számára minden évben ajándékcsomagokat állítunk össze, 2013-ban a varrókör asszonyai hátizsákokat készítettek a gyermekek számára, hogy emlékezetessé tegyék a kicsik számára az ünnepet, azon nem titkolt céllal, hogy a gyermekszobában az ünnep elmúltával is maradjon emlék, amely az egyházközséghez való kötődésre emlékeztet. A gyermekek számára rendszeresen farsangi mulatságot, húsvéti tojáskeresését, gyermeknapot is szervezünk, amelyre bohócokat, arcfestőt, animátorokat szoktunk meghívni. A családokkal advent időszakában mézeskalácsot sütünk illetve karácsonyi ajándéktárgyakat, adventi koszorúkat készítünk minden évben. Húsvétkor szintén hagyomány a tojásfestés (berzselés, írókázás, viaszolás, zsírkrétázás).

Az UNOSZ vándorabroszához csatlakozva a Perczelné Kozma Flóra Nőegyletet jelképező háromszög hímzést nőegyletünk tagjai vitték el az UNOSZ Közgyűlésre, elsőként a magyarországi unitárius nőegyletek közül, jelezve a közös gondolkozást, lelki egységet.

Annak érdekében, hogy a megszervezett programok fedezetét biztosítani tudjuk, szappanokat készítünk növényi zsiradékokból ötvözve nagyanyáink tudományát a modern módszerekkel. A szappanokat különböző természetes alapanyagokból készítjük (mentás, bazsalikomos, rozmaringos, levendulás, kávés, kakaós, paradicsomos…), híveink számára, akik szívesen adományoznak a nőegyletnek, hiszen tudják, hogy adományaikból egyházközségünk gyermekei, családjai, idősei számára szervezünk programokat, vásárolunk ajándékokat. 2013-ban szilvalekvárt főztünk közösen, híveink nagy örömére. Nőegyletünk adventi koncerteket is szervez, illetve létrehoztunk a Tégy egy könyvet, végy egy könyvet programot, amelynek keretében egy könyves szekrény áll híveink rendelkezésére, ahonnan bárki vehet könyvet, ha helyette betesz egyet.

Nőegyletünk tagjai az egyházi ünnepekhez, alkalmakhoz kötődően szeretetvendégség szervezésével, gyakrabban pedig sütemények sütésével biztosítja a vendéglátást annak érdekében, hogy az eseményekkel párhuzamosan, illetve azt követően a híveknek alkalmat teremtsen az együttlétre, beszélgetésre, eszmecserére, egymás megismerésére.

A 2013-as év programjait az alábbi táblázat foglalja össze.

Hónap

Tevékenyég

Január Süteménysütés

Ünnepi zongorakoncert a Tordai Országgyűlés évfordulójára

Február Kézimunkakör – karácsonyi hátizsákok késztése

Gyermekfarsang – Illemkata

Március Kézimunkakör – karácsonyi hátizsákok késztése

Szappankészítés – hideg eljárással készült szappan

Tojásfestés, húsvéti készülődés

Tégy egy könyvet, végy egy könyvet

Húsvét Nagyhetére 4 alkalommal zenés áhítatokat szerveztünk

Április Kézimunkakör – karácsonyi hátizsákok késztése

Első Magyarországi Unitárius Nők Találkozója megszervezése

Május Anyák napja
Június Gyermeknap – Misi bohóc
Július Kirándulás, bográcsozás – Dunafüred
Augusztus Magyarországi Unitárius Nők találkozója – Magyarkút

Vándor Házi Áldás készítése

Szeptember UNOSZ Közgyűlés- Ürmös

Szilvalekvárfőzés – Dunafüred

Ars Sacra – süteménysütés, vendéglátás biztosítása

Október Pályázatkészítés – Lépjünk együtt
November Püspöki-helynöki vizitáció – szeretetvendégség

Szappankésztés – tortaszappan, meleg eljárással készült szappan

December Szappankészítés – meleg eljárással készült szappan, habszappan

Mézeskalács készítés, karácsonyi díszek, adventi koszorúk készítése

Gyermekek karácsonya (60 gyermekhátizsák, 10 babacsomag)

Advent vasárnapjaira koncerteket szerveztünk

Budapest, 2014. január 18.

Zomboriné dr. Pap Zsófia

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>