Mire jók a vitaminok, mi történik a hiányuk esetén?
A vitaminok az élőlény számára fontos, kis szerves molekulák, amik kis mennyiségben szükségesek, és a szervezet nem tudja szintetizálni őket. Bár a vitaminokat csak a XX. sz. első felében izolálták, hiányállapotukból eredő betegségek régebbről ismertek.
Vitamin Hiányának tünetei mikor jelentkeztek?
A farkasvakság ókortól napjainkig a szegények között, főleg trópusokon
C skorbut a hosszú hajóutakon XVI. sz.-tól kezdve, parasztok között sosem volt
D angolkór a szmogos nagyvárosokban az ipari forradalom idején, trópusokon soha, mert képződik is bennünk a Nap UV-sugarai hatására
B1 (tiamin) beri-beri a XIX. sz. végén a fehér kenyér elterjedésekor
B12 (kobalamin) idegrendszeri tünetek és vérszegénység (anémia) a vegetáriánusok között régóta van, Indiában súlyos gond a vegán nők gyerekében
B9 (folát) csak finomított cukrot és kenyeret fogyasztó, nyers növényt nem evő öregekben kb. a XX. sz. óta, állapotos nőkben manapság is
Az A- és D-vitamin származékai specifikus fehérjereceptorhoz kötődnek, a komplex a DNS megfelelő részéhez kötődve serkenti sok-sok fehérje génjének átírását, vagyis bizonyos fehérjék mennyiségét fokozza. A D-vitamin más hormonokkal együtt szabályozza a kalciumszintet és a csont ásványanyag-tartalmát [hidroxiapatit = Ca10(PO4)6(OH)2]. Az A-vitamin származéka érzékeli a fénysugarakat a szemben, tehát a látáshoz nélkülözhetetlen. Az E-vitaminnak lipidszintézist és gyulladást csökkentő hatása van, valamint a C-vitaminnal együtt antioxidáns. C-vitamin kell a vas felszívódásához, a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, a kollagén szintéziséhez. Hiánya a skorbut, melyben vashiányos anemia (az oxigénszállító vörösvértestek hiánya) miatti gyengeség, kollagénhiány miatti bőrsérülések és fogkihullás a tünetek. A K- és minden B-vitamin enzimek aktív centrumában részt vesz a kémiai reakciók gyorsításában. A K-vitamin a véralvadási és csontfehérjék képződéséhez szükséges. Helytelenül vérhígítónak becézik a K-vitamin antagonistáját, pl. a Syncumar gyógyszert, mely gátolja a véralvadást. A B1,2,3,5,7,9,12 és C-vitaminok vízoldékonyak, a felesleg a vesével kiürül, az A, D, E, K-vitaminok pedig zsíroldékonyak, utóbbiak gyógyszerként túladagolhatók. A májban sok vitamin tárolódik: több évre való B12 (kobalamin), sok folsav (B9), retinil-észter (A), piridoxál (B6). Bármilyen vitaminhiány táplálékkal való rendezésének leggyorsabb módja a friss zöldség és gyümölcs májjal való fogyasztása. Majdnem minden vitamin hőérzékeny, főzéskor, sütéskor, tároláskor elbomlik. Ezért célszerű minden növényt, amit lehet nyersen enni, amit pedig meg kell főzni, azt kevés vízben, rövid ideig és nem magas hőmérsékleten illik párolni. A levesekben főtt zöldségekben lebomlanak a vitaminok. Az alkoholisták belei rosszul működnek, a vitaminok nem szívódnak fel, súlyos vitaminhiányok lehetségesek.