Mit, mikor, hogyan együnk?
- Minél változatosabban táplálkozzunk, hogy ne legyen hiányállapotunk.
- Minél több forrásból szerezzük be, hogy szennyezőanyagokat, természetes vegyületeket minél változatosabban
(növényvédőszer-maradék, antibiotikum, technológiai és csomagolóanyag szennyezés, baktériumok, gombák stb.) - Részesítsük előnyben a környékbeli, hazai, szezonális, vagyis minél frissebb táplálékot. A mélyhűtés őrzi meg legjobban a vitaminokat.
- Kerüljük a magas fruktóztartalmú szirupot, répacukrot, margarint és más, részlegesen hidrogénezett olajat.
- Együnk minél több nyers növényt, rosttal, vitaminnal, ásványanyaggal, feldolgozás és „finomítás” nélkül.
- Reggelire érdemes zsírosat enni, tojást, szalonnát, májat, ki mit szeret. Ez serkenti az epesavak termelődését.
- Tízóraira gyümölcsöt nyersen és magában, mert így tudjuk jól emészteni.
- Ebédre több fogásos főtt étel a megfelelő. A levesben levő folyadék telít, csakúgy a sok zöldség, húsból kis mennyiség elegendő vagy el is hagyható. Édességet ne együnk utána, az csak álmosít és magasra növeli a vércukorszintet. A táplálék kíméletesen legyen főzve, hogy a vitamintartalma megmaradjon, a sok zsír az ülő életmódúaknak felesleges és káros.
- Uzsonnára kevés olajosmag jöhet vagy vegyes saláta, de ez az étkezés a tízóraival együtt ki is hagyható.
- Vacsorára kedvező a müzli és tej vagy joghurt, vagyis a szénhidrát és fehérje kombinációja, mert egyrészt könnyen emésztődik, másrészt álmosságot okoz.
- A falatot jól meg kell rágni, így összetörnek, és könnyen emészthetővé válnak a rostok, és a sok nyál hígítja a béltartalmat. Lassan, az evésre odafigyelve, az ízeket, zamatokat értékelve érdemes táplálkozni, akkor éltet, és kevésbé hízlal, mert hamarabb eltelünk, már megindul az emésztés és felszívódás, csökken az étvágy. Egy másik trükk, hogy kisebb adagot tegyünk a tányérunkra. Próbáljunk meg azonos időpontokban étkezni, legalább 2 órával a lefekvés előtt vacsorázzunk.
- Tanuljunk meg helyesen lélegezni, hogy a tápanyagot elégessük: orron át, a bordáinkat és rekeszizmunkat megmozgatva, hasi légzéssel.