Április 8. – Zsoltár visszajelzések

Kedves Önképzőkörösök és Barátaink!

Mielőtt elküldeném Nektek jövő szerdán május 13-án a következő, Jakab Júlia által jegyzett, virtuális összeállításunkat Taizé-ről, fontosnak érzem az előző, Zsoltárok könyvéhez és Egry Zsuzsához kapcsolódó, témánk visszajelzéseinek csokorba gyűjtését. Így lesz ugyanis teljes a kép, és esetleg némi nyomot is hagy bennünk. Ezekből gyakran a válaszírók életkörülményeinek megváltozásáról is tájékozódhatunk  e rendkívüli járványhelyzetben. Tehát nem veszítjük el teljesen a kapcsolatokat egymással.

—————————————————————————————————————–

„Isten segítsen téged, Judit, hogy mindig ott legyen szívedben a szikra, amely meggyújtja a lángot a szükség idején!

Kedves Zsuzsa!

Az írásod, a veled való találkozás mindig erőt ad, az a jóságos nyugalom, amely árad belőled megnyugtatja a zaklatott embert, ebben az időszakban erre még nagyobb szükség van, amikor a bizonytalanság, kiszámíthatatlanság uralja nem csak a környezetünket, hanem az egész világot.

Kívánok mindenkinek nyugalmat, belső békét, s hitet, amely megtart.

Isten áldjon mindnyájatokat!

Nekem is nagyon hiányzik a szerdai találkozás, most, hogy itthonról dolgozom, a munka és a családi élet egybeolvad, ezt látom a fiam iskolai élete és a férjem munkája kapcsán is. A feladatokat nem csak a szokásos munkaidőben látjuk el, hiszen megszűntek az ilyen jellegű határok, nem csukjuk be magunk mögött az iskola, munkahely ajtaját.” (Pap Zsófi)

„Köszönöm a megosztott gondolatokat, Zsuzsának pedig az Élethez tartozó hitvallását. Ez online önképzőkör is tartalmasra sikerült, azonban nem pótolhatja az együttlétet. Minden rosszban vagy egy kis jó, pl. annak örülök nagyon, hogy március 11-én találkoztunk, és még kényelmesen megtarthattuk a február 29-i konferenciánkat. Annyira örülök, hogy nem halasztgattuk tovább! Az eredeti időpont az október vége, november eleje lett volna, de akkor az erdélyi előadóink, vendégeink végül nem értek rá.” (Léta Erika)

„Sajnálom, hogy bizonytalan időre megszakadtak a személyes kapcsolataink, nem lehetünk együtt.

Juditnak köszönöm, köszönjük, hogy gondolt ránk, és küldött olvasnivalót, gondolkodnivalót, sőt verselnivalót is. Zsuzsa önéletrajzát olvasva legelőször az jutott eszembe, hogy lám itt egy jó példa arra, hogy mennyire meghatározó a nevelés. Zsuzsa szilárd jellem lett, megtalálta az értékeket, a fontos dolgokat a mindennapjaiban, mert jó példával jártak elől szülei. Az önképzőkörök összejövetelein sohasem tűnt fel, hogy ő katolikus, bizonyos kérdésekben más elveket vall, mint én, mert az élet dolgairól, sőt a hit dolgairól is annyira hasonlóan tudunk gondolkodni.
Vannak dolgok, amik kimaradtak az életemből, és egyes sporttevékenységek véglegesen ki is fognak maradni. Eddig kimaradt a versfaragás is, ahogy az egyéb irodalmi formák közül is csak a munkámhoz szükséges tevékenységet űzöm. Áldás, akiből folynak a rímek, a velős gondolatok, érzelmek. Judit számára természetes a versírás, nekem még a verstanulás is nehezemre esik. Viszont kíváncsian várom, hogy a nálam tehetségesebbek mit fognak alkotni.

Az elmúlt 4 hét különösen nehéz volt számomra, mert a távoktatás több terhet rótt rám, mintha személyesen mentem volna be a terembe, sok adminisztrációs többletfeladatot kellett és kell még a jövőben elvégeznem, ami miatt reggel 8-9 órától este 8-9-ig dolgozom otthon minden nap, hétvégén is. Hiányzik a mozgás, a torna is, meg egy jó kirándulás.

Kívánok mindenkinek türelmet a bezártságban, kívánom, hogy maradjon mindenki egészséges és találjuk meg azokat a tevékenységeket, amik feltöltik a lelkünket is. Pl. a küldött zsoltár olvasása.” (Tóth Zsóka)

„Nagyszerűen feltaláltad magad a legutóbbi egyleti alkalom online formájában is. Mindannyian sokat tanulhattunk Zsuzsa történetéből, nagyszerű helytállásából és folyamatos önművelésre való törekvéséből. Azt gondolom, a mai rohanásban is lehet teljességre törekedni, és nyitottan fordulni a világ felé, elfogadni a másik ember vallási meggyőződését és keresni a közöset, a kapcsolódási pontokat. Így tehetjük világunkat élhetőbbé az istenhit egyéni megélésében.” (Mester Éva)

„Zsoltárok: Leginkább ehhez a mondathoz tudok kapcsolódni:

“A zsoltáréneklés ma egyre jobban terjed a világi hívek között is.”

Az Erdélyi Gyülekezetben idén lett volna a 20. alkalom, hogy egész éjszakás vigíliát tartanak Húsvétkor, amelynek központi eleme az antifónás zsoltárok. Minden rész elején 3 hosszú, ritmusjegyek nélküli, recitáló dallamra, 2 csoportban felváltva énekeljük a zsoltárok hosszú versszakait. Az antifónás zsoltárokat egy többszólamú genfi zsoltár zárja le. Ezután éneklik Jeremiás siralmait, felolvassák az adott szakaszhoz tartozó igét, szövegeket, és van olyan rész, ahol szintén antifónás zsoltárok következnek.

Megtaláltam a Taizés hivatkozást (63. zsoltár) is végre, arról azt tudom mondani, hogy nem klasszikus Taizé-ének, hiszen egyszólamú, és csak egy testvér énekli. Azon zsoltárok közül való, amelyet reggelente énekelnek a testvérek, és amelyiknek a szövegét ki szokták osztani több nyelven. Jó volt hallgatni.” (Jakab Júlia)

„LENYÜGÖZŐ EGRY ZSUZSA BESZÁMOLÓJA, HOGY MILYEN ODAADÁSSAL CSINÁLTA, AMIT CSINÁLT A VALLÁSÁHOZ KÖTŐDŐ MUNKÁJÁT.

A BIBLIA AZ, AMI A SOK ZSOLTÁRT MAGÁBAN FOGLALJA, ÉS NAGYON ÉRDEKES, AHOGY FEL VAN DOLGOZVA ZENÉVEL EGYÜTT ÉS VERSBE FOGLALVA. NAGYSZERŰ. MINDENHOL ISTENT DICSŐÍTIK.

NEKEM A BIBLIA, AMIT KÁROLI GÁSPÁR FORDITOTT, SZÖVEGE IS MÁS MINT AMI A TISZTELETES ÚRAKNAK VAN. MÁS KIFEJEZÉSSEL VAN LEIRVA.

DÁVID IS ISTENT SZOLGÁLJA, SÖT KÖNYÖRÖG, HOGY SZABADON ENGEDJE. ISTEN, TE VAGY ÉN ISTENEM ÉS DICSŐÍTI. SZENCZI MOLNÁR ALBERT FORDÍTÁSÁBAN EZ KÖNYÖRGÉSE DÁVIDNAK, HOGY ISTEN NÉKI SZABADSÁGOT ENGEDJEN AZ ISTENI SZOLGÁLATBAN VALÓ JELENLÉTRE. ITT IS ISTENT KERESI ÉS IMÁDJA, MAGASZTALJA, ÉS NEM FELEJTKEZIK MEG RÓLA.

 BOGÁTI FAZAKAS MIKLÓS VERSE INKÁBB PANASZ-ZSOLTÁR: „IDEGEN PUSZTÁBÓL, URAM, HOZZÁD SIROK.” (Banga Judit)

„Ami nekem hirtelen a Zsoltárok Könyvéről eszembe jutott, az az a könyv, amiből tanultunk a teológián. Mellékelve átküldöm neked, lehet hogy hasznát veszed. Én például nemrég, amikor tanultuk, és ki kellett választani x számú rövid és hosszú zsoltárt vizsgára, azt csináltam, hogy azokat a zsoltárokat választottam ki, amiket gyakrabban énekelünk az énekeskönyvből. Nagyon szeretem az énekeskönyvben található Zsoltárainkat. Ami szintén eszembe jutott, hogy nem olyan rég az ULOSZ- nak köszönhetően bemutattak a Vallásszabadság Házában egy CD-t, melyen egy lantművész megzenésítette azt hiszem a 150. zsoltárt. (Ez lehet, hogy nem pontos információ, csak emlékezetből írtam.)” (László Bernadett)

„Nagy örömmel támogatom Judit virtuális önképzőkörének a kidolgozását, megvalósítását és ösztönzését. Köszönöm mindazoknak, akik ebben a formában is megosztják gondolataikat, melyek által gyarapíthatjuk tudásunkat, és lélekben erősíthetjük egymást.” (Léta Sándor)

—————————————————————————————————–

A saját hozzáállásomat a zsoltárokhoz úgy tudnám jellemezni, hogy rendkívül vonzódom hozzájuk, talán mert egyszerre imák, versek és dalok, melyeket hajdanán különféle hangszereken kísértek, és még táncoltak is hozzá. Ez egy olyan totális szakrális művészet, amit mindig közösségben gyakoroltak. Másrészt minden megtörténik benne, ami egy emberrel megtörténhet az élete során: örömteli és tragikus események a tanulságok levonásával és a mindeneket igazgató és gyámolító Isten magasztalásával. Örülök, hogy Zsuzsának köszönhetően ismét belemerültem a fennhangon történő olvasásukba. Mostanában szinte minden napomat ezzel kezdem. Örömömet még inkább fokozta, hogy a karantén idejére bevezetett online áhítatok között volt néhány szakavatott zsoltárelemzés is. Aki esetleg nem hallotta, vagy hallotta de nem rögzítette, ide másolom azokat a linkeket, amelyek megnyitásával meghallgathatja ugyanazt a 8. zsoltárt Péterfi Ágnes (Sepsiszentgyörgy) esti áhítataként

 https://www.facebook.com/530058913823268/videos/663962151069202/

és dr. Czire Szabolcs (BUE) reggeli áhítataként

https://szentiras.hu/RUF/Zsolt8?fbclid=IwAR19vO8aOyiyMl_XOTysahK1wPLRFxk6KfS7jVmHiep4MDfq1nkfMkyVDQM

Ez a zsoltár megtalálható Énekeskönyvünkben is (180. számú ének Szenczi Molnár Albert átdolgozott szövegével, a francia Goudimel dallamára) Nagyon szép melódia, de az unitárius oktató CD-n rendkívül vontatottam éneklik. Szerintem sokkal vonzóbb lenne a mai hívek számára, ha frissebbre vennénk a tempót. Például úgy, ahogy ezt ma énekli a fiatalokból álló Goudimel Kórus. Hallgassátok meg, érdemes.

https://www.youtube.com/watch?v=fdgI2HC6tTs

Végül elmondanám, hogy megnéztem a mi Bogáti Fazakas Miklósunk által nagy műgonddal parafrázisba öntött változatot is. Jóval hosszabb az összes többinél, de költőileg nincsen párja. Példának csak egy versszakot idézek tőle.

„Az eget-földet az ember tekintse,
Hogy Isten vagyon, innét is ismerje,
Nem semmitől lett mindez valamivé,
Nem magától lészen kicsinyből bölccsé.”

Mindnyájunknak kívánom, hogy a virtuális eszmecserék után élőben is találkozhassunk minél előbb. Addig is „maradjunk otthon!” , de az otthonunk ne legyen börtön, se siralomház.

                                                             Chehadé-Boér Judit

                                                                 programfelelős

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>