Teológusnők

Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének – http://teologusnok.hu/ 

Prófétaság itt és most – előadás-sorozat 2015-ben

„… és majd prófétálnak a fiaitok és lányaitok…”

 (Joel 3,1, ApCsel 2,17)

Ezt a címet választották a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének tagjai a 2015. január 26-án kezdődő új előadássorozatuk számára, amelynek helyét most is a Párbeszéd Háza (1085-Budapest, Horánszky utca 20, Pázmány Péter konferenciaterem) biztosítja. A sorozat hivatalos partnere a Bécsi Tudományegyetem Katolikus Teológiai Fakultásán Prof. Dr. Dr. Kurt Apell vezetésével működő tudományos kutatócsoport: „Religion and Transformation in Contemporary European Society”.

Isten azért hívja meg a prófétát, hogy szavát az emberekhez vigye. A próféta nem pusztán látnok vagy jós, hanem elsősorban az Igazság közvetítője, akit intuitív érzékenysége mellett tudatossága vezet. Ez különbözteti meg a prófétát az időjárást előrejelző meteorológustól vagy a tőzsdei elemzőtől. Azonban sem a legújabb felmérések, sem a legjobb matematikai módszerek nem mondhatják meg nekünk, milyen lesz a gyermekeink jövője abban a világban, amelyben a szegények és a gazdagok közötti különbség egyre nagyobb, a társadalmi és vallási kirekesztés újabb és újabb formái jelennek meg. Ahol az istenképűséget és emberi méltóságot azonos módon hordozó férfi és nő egyenlősége megkérdőjeleződik.

A mai világban is vannak nők és férfiak, akik hallják Isten szavát, amely az emberi kiteljesedésre, önmagunk felfedezésére hív, hogy azok lehessünk, akinek maga Isten álmodott meg minket. A kiteljesedés azonban túl kell, hogy lépjen rajtunk, szolidaritássá kell, hogy váljon bennünk mások felé. Ami aztán arra sürget minket, hogy  a világot minden ember számára élhető hellyé formáljuk.

Persze a prófétaszerep nem könnyű! Az ilyeneket ma sem szeretik, kinevetik, sőt démonizálják, de a prófétát nem lehet megállítani: „S mondta Eszter … bemegyek a királyhoz a rendelet ellenére, s ha már elvesztem, hát elvesztem.” (Eszter könyve 4,15-16). Vagy ahogy Egyesületünk tagja a nehézsorsú Bérczi Margit lelkésznő életrajzi könyvében írja: „Ma már tudom, mi választott el az igazi hittől. Hiányzott belőlem a szeretet, a mindent elfogadni tudás, amit Pál apostol így fogalmazott meg: ’Akik az Istent szeretik, minden javukra van.’ Aki szereti Őt, át tud lendülni minden szakadékon, mindent elfogad, tűr, remél. Ilyen volt a papné, Anna hite abban a kis falucskában.” (Angéla zsoltára)

Prófétaként a nyilvánosság elé lépni nem könnyű kötelesség, nőként pedig még nehezebb. Az évszázados nevelési minták miatt, amelyek a nők mozgásterét kizárólagosan a családi szférára korlátozták, a nők csak vonakodva vállalják a közszereplést még ma is, és valójában nincs is elegendő egyéni politikai tapasztalatuk. Az új sorozatával az MTÖE részben ezt a hiányt is kívánja pótolni, mert hiszünk abban, hogy a női hang és női látásmód emberibbé és igazságosabbá alakíthatja a társadalmat, egyházainkat és vallási közösségeinket.

A sorozat előadásaiban az Egyesület tagjai és a meghívott előadók – nők és férfiak – osztják meg az érdeklődőkkel az élet különböző területein szerzett prófétai tapasztalataikat, tudományos és bölcseleti megfontolásaikat.

Prófétaság itt és most

„… és majd prófétálnak a fiaitok és lányaitok…”

 (Joel 3,1, ApCsel 2,17)

Az előadások időtartama: 18.00-19.30

Helyszín: Párbeszéd Háza

(1085-Budapest, Horánszky utca 20, Pázmány Péter konferenciaterem) 

Január 26.

Prof. Dr. Dr. Kurt Appel (Bécsi Egyetem, Katolikus Teológiai Fakultás, RaT):

Az ünnep és a prófétaság

Február 23.

Dr. Perintfalvi Rita (Osztrák Katolikus Bibliatársulat):

Prófétaság: isteni küldetés vagy társadalmi érzékenység?

Dr. Szécsi József (Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem):

A Talmud és a zsidó filozófia prófétaképe

Március 23.

Bárdosy Éva (MTÖE):

Prófétai lét Közép-Kelet-Európában tegnap és ma

Szita Istvánné (MTÖE):

 Egy lelkésznő élete könyvének margójára

Április 27.

Dr. Hrotkó Larissza (Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem):

 Hannától Regináig. A zsidó nép prófétanői.

Május 25.

Dr. Varga Gyöngyi (Evangélikus Hittudományi Egyetem):

Mirjám: Prófétaság mint női sors – avagy a víz, a part és a szabadítás

Lorencz Klára (MTÖE):

Prófétanőként saját hazánkban- avagy hogyan valósítsuk meg Taizét otthon?

Június 22.

Balogh Éva (MTÖE):

A női lelkészség Magyarországon – prófétai terep és lehetőség?

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>