2015. június 3.

Ötödik összejövetel : A feminizmus Perczelné Kozma Flóra korában és napjainkban (2015. június 3.)

Van-e a két nem hierarchiáját meghatározó külön női és férfi erkölcs?

PKF, Jézusra hivatkozva, tagadja ennek a megkülönböztetésnek a létjogosultságát, bár az ő korában ez még létezett.

A feminizmus (feminista nő vagy férfi) a nők alárendelt helyzetén próbál változtatni abból a célból, hogy a hagyományos női kötelességek (gyermekszülés és nevelés, háztartás vezetése, férfiak kiszolgálása, jótékonykodás, erkölcsi példamutatás) teljesítéséhez szükséges jogokat is megkapják azok a nők, akik egyébként egyetértenek ezekkel az elvárásokkal, és azok is, akik más utakon szeretnének járni (saját képességek kibontakoztatása a közösség javára, saját értékek megteremtése és érvényesítése)

Új jogok: tanuláshoz, művelődéshez, munkavállaláshoz, politikai részvételhez, párválasztáshoz, gyermekvállaláshoz, önállósághoz.

Kollektív jogkövetelési folyamat indul meg a 19-20. század fordulóján  Magyarországon is. Eredményei: az első leánygimnázium megalapítása és az egyetem kapuinak megnyitása a nők előtt ( 1895/96), választójog megadása a nőknek (1920), első női képviselő: Slachta Margit keresztény feminista.

PKF témával kapcsolatos írásai:

1. Egy védő szó a nőmozgalmakról   ( Felolvasások I.)

2. Nők a politikában ( Felolvasások II.)

3.  A nők szavazat joga  ( Felolvasások II.)

4. Még egy szó a nő választójogához   (Felolvasások II)

5. Cicely Corbett dr. és Helga Gill dr.  (Felolvasások II.)

6. A berni büró magyar nő tagja (Felolvasások II.)

Felolvasásra ajánlott:

7. A nőmozgalom egy kérdéséről  ( Felolvasások II.)

Az igazán szabad nőiség nem áll szemben az igazán szabad férfiság fogalmával. Cél a kiegyensúlyozott emberi társadalom közös építése, ahol nincsenek vesztesek csak győztesek. Következménye pedig: egyetemes emberi BOLDOGSÁG, ami egyben Isten akarata.

Kozma Flóra már a kezdeteknél így gondolta el a feminizmus térhódítását.

A mai nők kettős, helyenként ellentmondásos, törekvése: egyenrangúság (hasonlóság) és másság (különbözőség)  elismertetése a társadalommal. Emancipáció két lépésben.

Chehadé-Boér Judit, szervező

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>