2015. augusztus 5.

Kedves Nőtársak!

A divat, stílus és ízlés jegyében tartott szerdai összejövetelünk kissé hosszabbra sikeredett a szokásosnál, mivel az elején Damjanovich Márti tánctanár vezetésével beiktattunk egy kis charleston-tanulást, amit mindnyájan nagyon élveztünk, még ha derekasan bele is izzadtunk.

 

onkepzokor-augusztus-2Ha már így nyakig belemerültünk az 1920-as évek hangulatába, felidéztük az első és azóta is legnagyobb női divatkreátor Coco Chanel alakját, forradalmi újításait, és a levegőbe permeteztük parfümjének néhány cseppjét. Elképzeltük, hogy nekünk énekel és táncol a revüszínpad hajdani királynője, Joséphine Baker. (Erről a korszakról ajánlom figyelmetekbe a Nemzeti Múzeum Elsodort világ című plakátkiállítását) Jó társaságban voltunk mi nyitott szellemű és derűs lelkületű nők egymás között. Közismerten nőbarát Léta Sándor tiszteletes urunk pedig buzgón fényképezgette az életvidám csapatot.

Kozma Flórától ezúttal egy rövid, de most is telibe találó és hozzánk szóló szösszenetet olvastunk fel, és egészítettünk ki saját tapasztalatainkkal.

Előtte fontosnak tartottam megosztani a jelenlévőkkel Székely Kinga Réka megindító köszönőlevelét a júliusi szeretetteljes együttlétünk emlékére. Közkívánatra csatolom ezt az üzenetet, és felhívom figyelmeteket, hogy a hónap utolsó hétvégéjén tartják Dicsőszentmártonban az UNOSZ közgyűlését, melyre örömmel várják az ittenieket is.

 

Mester Éva a színekről

Mester Éva a színekről

Végül Mester Évának köszönhetően meghallgattunk egy érdekes és tanulságos kiselőadást a színekről, ami élénk reakciókat váltott ki belőlünk. Nem csoda, hogy nem akartunk rögtön hazamenni, hanem még tovább szövögettük az éppen csak elkezdett és számos elemet kibontatlanul hagyott témát. Minden esetre, tökéletesen sikerült elfeledkeznünk mindennapi gondjainkról-bajainkról, ami nem csekélység.

 Legközelebb szeptember 2-án szerdán találkozunk az érdeklődőkkel. Addig is a legjobbakat kívánom mindnyájatoknak szeretettel:

 Chehadé-Boér Judit szervező

 és a Perczelné Kozma Flóra Nőegylet

 

u.i. Zsófi elnökasszonyunkkal és Erika titkárunkkal tervezzük, hogy az ősz folyamán nagyobb csapattal elzarándokolunk Flóra sírjához Baracskára. Az időpontot még nem határoztuk meg, de kérünk Benneteket, hogy minél előbb jelezzék részvételi szándékukat azok, akik velünk tartanának.

 ———————————————-

Kedves Sándor,Erika és Judit !

Hamar telnek  hetek, és nekem még nem volt időm megköszönni azt a szívélyes fogadást, melyben minket, erdélyi unitáriusokat részesítettetek júliusban.

Én mindig is erről a meghitt légkörről, erről az őszinte érdeklődésről álmodoztam, amit tőletek kaptunk. Igazán nehéz manapság kimutatni azt, hogy nincs terhemre a másik ember, és ti ezt nagyon meggyőzően csináltátok.

Én tényleg úgy gondolom, hogy tinektek is sokszor el kell jönni különböző gyülekezetekbe, és a kapcsolatot sokkal jobban kell ápolnunk, annak érdekében, hogy egységünk, újra egyesülésünk ne csak papíron legyen meg, hanem a lélekben és a mindennapi életben is.

Adjon a jó Isten nektek lelki és testi egészséget, jókedvet, hogy tudjatok mindig ilyen szeretettel fogadni minket.

Mindnyájunkban pedig legyen naggyá a hit, olyan naggyá, hogy valóban hegyeket tudjon megmozgatni.

A zarándokcsoport nevében fogadjátok őszinte köszönetünket, és nagyrabecsülésünket

szeretettel

Kinga Réka

———————————————-

Hetedik összejövetel (2015. augusztus 5)

Téma :  Divat, stílus, ízlés PKF egyik írásához kapcsolódva

 Öltözködés nem azonos a divattal (módi, trend), mely iparágként csak a 19. században jelent meg a technika és a társadalom fejlődésével párhuzamosan, és kiterjedt a környezetre, viselkedési szabályokra, életfelfogásra is. Jellemzői: újdonság, kreatívitás, luxus, változékonyság, elterjedtség, utánzás, uniformizálás, fiatalság. Kívülről jövő hatás, melyre a nők különböző okokból fogékonyabbak mint a férfiak.

A stílus egyedi, egyéni önmegvalósítás, külső hatások és belső adottságok összehangolása. Szükséges hozzá önismeret, önkritika és önképzésre való hajlam. Korunk stylistjai ebben nyújtanak segítséget a bizonytalankodóknak. „A stílus maga az ember.” (Buffon)

Az ízlés születési adottság, érzelmi értékítélet, nem vitatható, mivel annyira szubjektív (ízlések és pofonok, kinek a pap, kinek a papné) Csak a 18. (filozofikus) században akarták esztétikai kategóriává tenni kritériumok meghatározásával: jó ízlés, rossz ízlés, ízléstelen (az, ami túl sok), bár ezek megítélése koronként változik (Nekünk pl. a barokk még csak díszes, ám a rokokó már túl díszes)

PKF írása A divatról címmel jelent meg a Nők Világában 1902-ben. Ebben védi az egyén szabadságát a divat zsarnokságától. Az ő saját stílusát az egyszerű, természetes, praktikus viselet jellemezte. Ízlése puritán protestáns volt, de nem szigorúan merev, hanem derűsen laza. „Hadd legyen nekünk, unitárius nőknek, mindenben ez a jelszavunk : kevesebb forma, kevesebb szabály és külsőség, de több szív és lélek, mint amit a nagy többségnél tapasztalunk !”

A háború utáni új, munkát és mozgást lehetővé tevő szabadabb női divat valószínűleg tetszett neki. Ennek volt képviselője kortársa  Coco Chanel: kényelmes elegancia, puha anyagok (tweed, gabardin), kétrészes kosztümök, nadrágok, tengerészcsíkos pulóverek, kétszínű cipők, rövid ruhák, rövid haj, szintetikus parfüm, strassz ékszerek és bizsuk, variálható kis fekete ruha). Az ő idejében terjedt el Európában az amerikai jazz és az azóta is legszabadabb, legfantáziadúsabb és legvidámabb társastánc, a charleston. A kor énekes-táncos revüsztárja szintén nő volt: Joséphine Baker

Ruháink kiválasztásának egyik fontos szempontja az alkalomhoz és hozzánk illő szín, mely nagyban befolyásolja másoknak rólunk alkotott képét valamint saját hangulatunkat is.

Rimbaud: Magánhangzók

„Szurok Á! hó É:! rőt I! zöld U! kék O! – csak egyszer
Lehessek titkotok mind elbeszélni bátor!” (Tóth Árpád)

Az idei 2015-ös év stílusa nőies, romantikus, hippis (1970-es évek), színei olívazöld és marsala.

———————————————

———————————————-

http://missziohaz.hu/Noegylet

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>