2015. október 7. – házasságban, egyedül

Kilencedik összejövetel (2015 október 7): Házasságban, párkapcsolatban, egyedül itthon és a nagyvilágban PKF egyik írásának a felhasználásával

SAM_6740Az emberi boldogság egyik alapvető feltétele az, hogy ki-ki meglelje a neki rendelt, hozzá illő párját, mert Isten a kezdetek kezdetén az embert társas lénynek teremtette. De az általa nekünk ajándékozott szabad választás képessége egyben nehéz feladatot is jelent számunkra. Kit, hol, mikor és hogyan, milyen távra, milyen célra válasszuk magunknak társul, és lehet-e egyszerre vagy párhuzamosan többet is választani?

Hagyományosan a házasodni induló férfi – vőlegény/vevő legény – volt a kezdeményező aktív fél, a nő pedig – eladó lány – passzívan várta, hogy kiválasszák, megkérjék és elvegyék. A boldog házasság alapvető feltétele a jó választás. Kozma Flóra jól választott társat magának. Perczel Ferenc nemcsak hűséges férj és jó családapa volt, hanem támogatta felesége házon kívüli tevékenységét is. Biztos hátteret jelentett ambiciózus asszonya számára. Ugyanakkor Flóra is egy, saját szavaival élve, „jogaiban büszke és kötelességérzetében szilárd” személyiség volt, olyan aki, igaz, cselédi segítséggel, háztartást vezetett, gyermekeit nagy gondossággal maga nevelte, beteg férjét évekig ápolta, és a családi otthont tekintette természetes közegének, ahol tökéletesen boldognak érezte magát. A kényszerű egyedüllétet pedig, a magányt, szerencséjére nem ismerte. Ha személyesen nem is ismerte a rossz, boldogtalan házasságot, tudott és beszélt erről néhány írásában, például a Mohamedánizmus és kereszténység címűben.

Kozma Flóra Mohamedanizmus és kereszténység – letöltés

SAM_6741Mai korunk betegsége az igazi, mély, elkötelezett társas kapcsolatok megfogyatkozása, az elmagányosodás.(Ferenc pápa szerint az emberiség jövőjét fenyegető legnagyobb veszély.) Olyan folyamatok játszódnak le a technikailag, gazdaságilag fejlett társadalmakban, melyek következtében egyre nő az egyedülálló, részben társtalan emberek („szinglik”) száma a legidősebbek és a legfiatalabbak között. Ez pedig gyengíti a társadalmi kohéziót, kiszolgáltatottá teszi annak egyedeit.

Ezt az egyértelműen negatív folyamatot jó lenne megállítani és visszafordítani saját hozzáállásunk, mentalitásunk megváltoztatásával. Ezt mondja a Jézus által hirdetett Evangélium, és ezt hirdetik annak hiteles apostolai, prófétái és szentjei, mint amilyen pl. Kozma Flóra. Hol kezdjük a változást? Természetesen saját magunkon. Felnőtté válva, ismerjük meg saját magunkat (Ez minden ősi bölcselet alaptézise), döntsük el milyen elveket, milyen utat szeretnénk követni, majd igyekezzünk ezek szerint élni. Attól függetlenül, hogy éppen mi az aktuális trend (divat). Ne foglalkozzunk azzal, hogy mit mondanak, milyen nyomás alá helyeznek minket szüleink, kortársaink, a média stb. Csak azt tegyük saját magunkkal, amire belső indíttatást érzünk. Azt biztosan nem fogjuk megbánni.

Jakab Júlia

Jakab Júlia

A világi jog többnyire utólag reagál a társadalomban végbemenő változásokra. Egy kormánynak pedig mindenhol lehetősége van arra, hogy értékrendjét a jogrendben is érvényre juttassa. Ha liberális, akkor megengedi például a homoszexuális párok házasságát vagy örökbefogadását, ha konzervatív, akkor a hagyományos házasságot, illetve családot védi, például pozitív diszkrimináció révén.

Jakab Júlia értékes összefoglalója a fiatalok elmagányosodásának okairól – szingliseg

 

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>