Kultúrértékünk a Művészet

Kedves Önképzőkörösök és Érdeklődő Barátaink!

Az elmúlt önképzőköri évben arra kerestük a választ Perczelné Kozma Flóra írásaiban és saját tapasztalataink alapján, hogy mi a boldogság. Ezzel az alcímmel jelentettük meg második Flóra-füzetünket június 25-én, a róla elnevezett nőegyletünk 10. születésnapja alkalmából rendezett, bensőséges ünnepségünkre. Kollektív kiadványunkat, melyből ma is érvényes válaszokat kaphatunk erre az örök emberi kérdésre, ellenérték nélkül ajánljuk minden gondolkodni és olvasni szerető nő- és férfitársunknak. Önkéntes adományokat viszont köszönettel elfogadunk tervezett harmadik füzetünk kiadási költségének a fedezésére. Ebben a harmadik füzetben foglalnánk össze idei önképzőköri foglalkozásaink központi témáját, az értékeket. A tavaszi időszakban a közösségi értékekről, úgymint család, iskolatárs, munkatárs, hittárs, nemzettárs, embertárs, barát, beszélgettünk, a most induló, három alkalmas őszi „kurzus” pedig kultúrértékeinknek lesz szentelve, közelebbről a művészetnek, a tudománynak és a vallásnak.

Mindenek előtt tisztázni fogjuk, hogy mit is értünk kultúrán. Ennek megbeszélésére fél órát fordítunk. A következő félórában meghallgatjuk egymást arról, hogy ki milyen művészeti ághoz vonzódik, felfedezett-e magában kreatív (alkotói) hajlamokat e tekintetben, és megkérjük, hogy mutassa be egy alkotását lehetőleg a „virág” motívumhoz kapcsolódva. A harmadik félórában megismerkedünk a foltvarrás (patchwork) művészetével Nyiredy Judit textiltervező iparművész tagtársunk szakavatott irányításával. Végül az utolsó félóra a kötetlen beszélgetésé lesz, amikor éhünket, szomjunkat is csillapíthatjuk hozott anyagból.

Találkozzunk tehát 2016 szeptember 7-én szerdán este 18 órakor a 9. kerület Hőgyes utca 3. szám alatti gyülekezeti termünkben, és töltsünk el együtt két tartalmas és derűs órát. Megbeszélendő témánk : Kultúrértékünk, a Művészet

Aki szeretne részt venni a foltvarrásban hozzon magával (vagy a helyszínen vágjon ki) a szirmokhoz 5 vagy 6 db 10 cm átmérőjű kört színes (egyszínű vagy apró mintás) anyagból. Ez lehet vékony pamutvászon, flokon, vagy esetleg selyem is.
A középső, tömőanyaggal töltött kupak bevonására 7,5 cm átmérőjű kört vágunk ki eltérő színű pamut anyagból.
Hátul a tűpárna közepét egy 5 cm átmérőjű pamut anyaggal bevont, kartonpapírból kivágott kör fedi le. Ennek anyaga azonos lehet akár a kitömött virágközép, akár a szirmok anyagával.
Vagyis egy embernek 2 féle anyagot kell hoznia: egy nagyobbat a szirmoknak és egy kicsit (7,5 cm-s meg egy 5 cm-s kör) a tűpárna közepéhez és hátához.

Ezen kívül még érdemes hozni varrótűt, cérnát (az anyagokhoz illő színben), ceruzát és ollót.

Kedvcsinálónak tekintsétek meg az alábbi képet!

image002

 

A foglalkozást pontosan kezdjük.

Szeretettel vár:

Chehadé-Boér Judit szervező

http://missziohaz.hu/Noegylet

———————————-

Összefoglaló:

Kedves önképzőkörös Társaink és érdeklődő Barátaink!

Szeptember 7-én este a Kultúráról mint egyik legvitatottabb fogalomról és a Művészetről mint kiváló terápiás eszközről beszélgettünk reneszánsz zenével, tánccal, énekléssel, verseléssel fűszerezve, foltvarrással színesítve izgalmas témánkat. Hálás köszönet a résztvevőknek értékes egyéni gondolataik, tapasztalataik, információik megosztásáért. Így gazdagít minket minden együtt töltött alkalom újabb és újabb felfedezésekkel, tágítja látókörünket, árnyalja világképünket. Most például megtudtuk egymástól többek között, hogy mit értünk mémeken, kik készítették az ősi barlangrajzokat, hogy hívják a jelenleg legdrágább élő magyar festőt, mitől válik művészi tevékenységgé a fogászat, mi nehezíti a női alkotóművészek kibontakozását.

Örömmel nyugtáztuk a jelenlévők intenzív kapcsolatát a különféle művészeti ágakkal, akár azok csodálóiként akár művelőiként. E tekintetben senkit nem kellett meggyőznünk, legfeljebb még inkább tudatosítani bennük, milyen pénzben nem kifejezhető értékek veszik őket körül és válhatnak belső, elidegeníthetetlen kincsükké. Olyan kultúrértékek, melyek napjainkban a gazdaságilag és technikailag legfejlettebb régiókban egyre inkább árucikk jelleget öltenek, és folyamatosan devalválódnak. Jogosan beszélünk értékválságról mint korunk egyik legnagyobb problémájáról. Értékválságról szólva pedig kultúraválságról és erkölcsi válságról is beszélünk.

Perczelné Kozma Flóra már száz évvel ezelőtt is észrevette a kultúra, az erkölcs és az alapvető értékek közötti szoros összefüggést.

lásd: Modern irányok – konzervatív bűnök ( Flóra-füzetek 2, 22.o.)

Ezen írás alapján meghatározhatjuk a nők szerepét a kultúrértékek terjesztésében. Eredendően tisztább erkölcsiségük, tehát magasabb szintű és mélyebb kulturáltságuk, ösztönös értéktudatuk révén rájuk hárul az emberiség fokozatos nemesítőinek szép szerepe. Ezt egyrészt a felnövekvő generációk anyai nevelésével, másrészt a közéletbe való aktív bekapcsolódásukkal érhetik el. A társadalomnak pedig, a közjó érdekében, biztosítania kellene számukra a lehetőséget hivatásuk betöltéséhez.

Legközelebb október 5-én találkozunk, amikor a Tudományról, mint hasonlóan jelentős kultúrértékről, fogunk eszmét cserélni. Összejövetelünk zárásaként közkívánatra gyakoroljuk és tovább fejlesztjük foltvarró alapkészségeinket Nyiredy Judit tagtársunk irányításával. Aki magasabb, mesteri szinten szeretné űzni ezt a tevékenységet, beiratkozhat valamelyik általa vezetett tanfolyamra. (telefonszáma: 06-30/29-00-941)

A következő havi találkozónk előtt emlékeztetőt küldök.

Addig is szép és aktív (de nem hajszolt) őszi napokat kívánok szeretettel:

Chehadé-Boér Judit szervező

http://missziohaz.hu/Noegylet/?p=927

Figyelmetekbe ajánlom az Ars Sacra idei templomunkban zajló eseményeit ,

http://missziohaz.hu/ARS_SACRA_2016/index.html

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>